„Cântecele Munţilor“ au adus zeci de mii de oameni în Piaţa Mare din Sibiu

Data: 05 August 2014

Timp de patru zile, la cea de-a 39-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Cântecele Munţilor“ de la Sibiu au avut loc ateliere de dans, proiecţii de film, expoziţii de costume populare, audiţii muzicale, seri tradiţionale şi evenimentele în aer liber. Parada portului popular şi spectacolele din Piaţa Mare au fost evenimentele care au strâns zeci de mii de oameni în centrul oraşului. Piaţa Mare a fost plină de sibieni şi turişti care s-au bucurat de cântece, dansuri populare şi tradiţii din Cehia, Turcia, Cipru, Bulgaria şi România.

Artiştii bulgari ai Companiei de dans „Sider Voivoda“ au atras spectatorii nu doar prin dansurile specifice Dobrogei şi Traciei, ci şi prin cântecul interpretat de Steliana Hristova, câştigătoarea competiţiei Vocea Bulgariei din anul 2011. Obiceiuri cu specific agricol, de la seceratul grâului la culesul viilor, au fost prezentate pe scena festivalului de Ansamblul „Achna Forest“ din Cipru.

Cultura tradiţională cehă a ajuns la Sibiu prin intermediul Ansamblului „The Kyjov Moravian“, care a făcut un adevărat spectacol audio-vizual prin bătăile în tobă, costumele multicolore şi ponturile fecioreşti, iar artiştii turci ai ansamblului „Kafkas Folk Dance Group“ au atras lumea la dans cu cântece vechi, din fluier.

România a fost reprezentată în festival de ansambluri provenind din mai toate zonele etnofolclorice ale ţării: „Timişul“ - din judeţul Timiş, „Mureşelul“ - din judeţul Mureş, Trupa Şcolii de dans românesc „Larisa şi Marin Barbu“- din Bucureşti, „Busuiocul“ - din judeţul Bacău, „Cununiţa“ - din judeţul Arad, „Mărginimea“, „Veteranii - Junii Sibiului“, „Ceata Junilor“ şi „Junii Sibiului“ - din judeţul Sibiu, conform unui comunicat al Consiliului Judeţean Sibiu.

Pe scenă au fost interpreţi de renume ai cântecului popular românesc, iar în ultima zi a avut loc lansarea CD-ului „Cântece şi jocuri din inima Ardealului“, semnat de Adrian Neamţu, taragotist al Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul - Junii Sibiului“, în cadrul căruia spectatorii au avut prilejul să întâlnească şapte taragotişti de renume ai României: Adrian Neamţu, Dumitru Fărcaş, Gheorghe Albu, Dumitru Dobrican, Sergiu Cipariu, Petrică Viţa şi Luca Novac. Festivalul Internaţional de Folclor „Cântecele Munţilor“ a fost organizat de Consiliul Judeţean Sibiu, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii“ Sibiu, fiind o acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu, având ca parteneri Cercul Militar Sibiu şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu. Coproducător al evenimentului a fost Societatea Română de Televiziune.