Carnea roşie, asociată cu declanşarea diabetului de tip II

Data: 12 August 2011

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, consumul zilnic de carne roşie, provenind mai ales din mezeluri, creşte semnificativ riscul de declanşare a diabetului de tipul II. Astfel, 100 de grame de carne roşie consumată zilnic creşte cu 19% riscul de declanşare a diabetului. În cazul consumului zilnic a 50 de grame de carne roşie provenind din mezeluri - crenvurşti, cârnaţi, pastramă -, riscul de diabet creşte cu 51%, susţin autorii acestui studiu.

În schimb, înlocuirea acestui tip de carne cu surse de proteine mai sănătoase, precum lactatele cu conţinut scăzut de grăsimi, nucile şi cerealele integrale, poate scădea semnificativ riscul de diabet de tipul II, asociat mai ales cu obezitatea, sedentarismul şi alimentaţia nesănătoasă. Astfel, dacă o persoană care consumă zilnic minimum 100 de grame de carne roşie - vită, oaie, cal - ar înlocui acest aliment cu aceeaşi cantitate de proteine provenind din nuci, riscul de diabet ar scădea cu 17%. Totodată, riscul ar scădea cu 23%, dacă s-ar înlocui carnea roşie cu cereale integrale.