Carol I în Colecția Filatelică a României

Data: 03 Octombrie 2023

Muzeul Național de Istorie a României își propune să eviden­țieze evoluția tehnicilor de realizare a mărcilor poștale românești de-a lungul domniei lui Carol I și astfel a luat naștere expoziția „Portretul Regelui. Carol I în Colecția Filatelică a României”. Aceasta oferă experiența unei cronologii vizuale cu momente importante din viața regelui Carol I, prin intermediul machetelor realizate de artiști din perioada interbelică, precum Dimitrie Știubei. Aceste creații au stat la baza unor emisiuni filatelice, precum: „Centenarul nașterii Regelui Carol I”, „Trei Regi” sau „Fundația Regele Carol I”. 

Proiectul expozițional își propune să depășească tiparul convențional al istoriei, atrăgând atenția asupra contextului care a dus la crearea timbrelor poștale, de la colile fascinante ale secolului al XIX-lea până la lumea colorată a prezentului. Prin intermediul matrițelor, fragmente din istoria realizării timbrelor, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea până la început de secol XX, se poate observa o cunoaștere amănunțită a tehnicilor de tipărire. Asistăm, astfel, la o evoluție stilistică și estetică, de la litografii la gravurile emisiunilor comandate la Paris, până la momentul în care spațiul românesc se integrează în universul instituțiilor poștale ce transpuneau pe hârtie creațiile artiștilor. Pot fi admirate piatra litografică a emisiunii „Carol cu favoriți” din 1872, matrițe și timbre poștale realizate în perioada domniei lui Carol I („Paris”, „București”, „Perle”, „Vulturi”, „Spic de Grâu”, „Cifra în patru colțuri”, „40 de ani de domnie”, „25 de ani de la proclamarea regatului”, „Gravate”), scrisori și documente poștale și machete.

Curatorul expoziției, muzeograful Alexandru Voicu, spune că dincolo de valoarea intrinsecă a obiectelor filatelice, putem reconstitui multiplele fațete care alcătuiesc portretul complex al regelui. Matri­țele și timbrele poștale realizate în perioada domniei lui Carol I pot fi admirate până în luna aprilie 2024. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 9:00 și 17:00. (A. D.)