Cartea „Cum a schimbat creştinismul lumea”, lansată la Baia Mare
Cartea „Cum a schimbat creştinismul lumea” de Alvin J. Schmidt, tradusă din limba engleză în limba română de profesorul dr. Cosmin Lauran din Baia Mare a fost lansată duminică, 2 decembrie, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. Au luat parte la eveniment pr. prof. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, şi conf. dr. Florian Roatiş, de la Universitatea de Nord din Baia Mare, şi pr. prof. Dorin Micu, moderator.
Cartea a apărut la Editura Reîntregirea a Arhiepiscopiei Alba Iuliei şi are un cuvânt înainte de Dan Ciachir, intitulat „Despre rodele creştinismului”. Cartea are 15 capitole, cu titluri precum: „Oamenii transformaţi de Iisus Hristos”, „Sfinţirea vieţii omeneşti”, „Creştinismul şi moralitatea sexuală”, „Libertatea şi demnitatea femeilor”, „Dragoste şi milă: legătura lor creştină”, „Spitalele şi sistemul de sănătate: rădăcinile lor creştine”, „Amprenta creştinismului asupra educaţiei”, „Munca şi libertatea economică”, “Ştiinţa şi creştinismul”, „Libertate şi dreptate pentru toţi”, „Abolirea sclaviei: o realizare creştină” etc.
„Această carte m-a fascinat la citirea ei, o carte de 579 de pagini, substanţială din toate punctele de vedere. Este o carte care se citeşte destul de uşor, pentru că este scrisă inteligibil şi, paradoxal, este scrisă într-un spirit ortodox, în sensul etimologic al cuvântului. Autorul, pastor luteran, prezintă în cartea sa o opinie corectă despre religie şi despre lumea precreştină", a spus conf. dr. Florian Roatiş, coordonatorul Filialei Academiei Române de la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare.
„Cartea are merite incontestabile, este o lucrare destinată publicului larg, orice om educat poate să o înţeleagă, să îşi însuşească temele respective şi e de mare actualitate. Cartea identifică nişte racile ale antichităţii, care îşi fac reapariţia în societatea noastră post modernă. Cartea are nenumărate merite şi este o lectură binevenită pentru oricare dintre noi, indiferent cât de informaţi suntem, avem ceva de învăţat din această carte”, a afirmat pr. prof. Dorin Micu.
„Nu întâmplător apare cartea aceasta în peisajul livresc românesc. Apare în momentul în care avem probleme cu familia. În momentul în care avem probleme cu genurile. Această carte ne-a arătat cum putem să ne asumăm adevărul revelat, să-l înţelegem, să-l întrupăm şi să trăim într-o creaţie care nu-i panteistă şi, totuşi, are fiecare element în sine relaţie cu Dumnezeu. Cartea aceasta ne dă nişte argumente cu privire la modul civilizat în care trebuie să discutăm cu cei care organizează seminarii pe tema lui Iisus, cu cei care organizează seminarii pe tema fiinţei, de pildă, şi cu toate celelalte, pentru că numai acolo unde nu este deschiderea suficientă spre dialogicitate, spre întâlnirea în cuvânt cu celălalt numai acolo se afirmă relaţii antitetice, antagonice ireconciliabile”, a spus pr. prof. dr. Ioan Chirilă.