Casa Regală a României, promotoare a tradițiilor românești
Muzeul Național Cotroceni găzduiește expoziția „Casa Regală a României, păstrătoare și promotoare a tradițiilor românești”, un proiect fotodocumentar care evidențiază rolul Casei Regale în păstrarea tradițiilor, în promovarea costumelor populare și a meșteșugurilor satului românesc. Expoziția aduce în atenția publicului fotografii din patrimoniul Muzeului Cotroceni, dar și fotografii din colecțiile altor instituții precum Arhivele Naționale ale României, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național de Istorie a României și Biblioteca Centrală Carol I.
Colecţiile de fotografie reunite pe simezele Muzeului Național Cotroceni evidenţiază rolul Casei Regale a României în păstrarea tradițiilor şi obiceiurilor româneşti, în promovarea costumelor populare şi în susţinerea valorilor statului român modern. Ca o dovadă a respectului şi afecţiunii faţă de poporul român, regina Elisabeta şi regina Maria au purtat cu mândrie straiele tradiţionale, au promovat meşteşugurile şi obiceiurile din jurul satului românesc, făcându-le cunoscute în întreaga lume.
Ștefania Dinu, director-adjunct al Muzeului Național Cotroceni, este de părere că „fotografiile din expoziția «Casa Regală a României, păstrătoare și promotoare a tradițiilor românești» sunt un prilej de a cunoaște maniera în care Casa Regală a României a păstrat obiceiurile de la sat, dar și felul în care a fost pus în valoare portul popular românesc. Regina Maria purta în special costumul de Bran, când mergea acolo, iar în restul timpului purta un melanj de costume din diferite zone ale țării, în care predomina broderia de Breaza, toate realizate special pe placul reginei. Muzeul Național Cotroceni și-a propus să scoată la iveală faptul că familia regală a păstrat și a promovat tradițiile românești”.
Vizitarea expoziției „Casa Regală a României, păstrătoare și promotoare a tradițiilor românești” și a muzeului se va face doar pe baza unei programări prealabile și după confirmarea acesteia, cu cel puțin 48 de ore înainte.
Toate regulile de vizitare pot fi consultate pe site-ul instituției, www.muzeulcotroceni.ro. Pentru programarea vizitei puteți suna la numărul de telefon 021.317.31.00, de luni până vineri, în intervalul orar 9:30-16:30.
(Alexandra Drugan)