Cateheze și slujiri arhierești în diaspora ortodoxă românească
Eparhiile ortodoxe române din diasporă au continuat în această perioadă proiectele educaționale și catehetice dedicate copiilor, care s-au desfășurat atât pe platforme on-line, cât și în aer liber, acolo unde au permis reglementările autorităților de stat. Cei mici au învățat tehnici noi în cadrul atelierelor de creație și au beneficiat de repetiții individuale la chitară. Ierarhii au săvârșit Sfânta Liturghie, au transmis cuvinte de învățătură și s-au rugat pentru încetarea pandemiei.
Italia
Spania
În cuvântul de învățătură rostit la final, Preasfinţitul Părinte Teofil de Iberia a tâlcuit pasajul evanghelic rânduit (Ioan 5, 1-15).
Suedia
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a vorbit despre importanța încrederii în Dumnezeu atunci când întâlnim diferite obstacole în viața noastră. „Timp de 38 de ani slăbănogul nu a găsit o inimă milostivă care să-i întindă brațul și să-l ridice din durere la câțiva pași de vindecare. Aștepta de zeci de ani vindecarea, însă Dumnezeu nu l-a uitat și nu l-a abandonat. Și noi, atunci când suntem încercați și când ni se întunecă perspectivele, nu trebuie să deznădăjduim. Este adevărat că cea mai apăsătoare este singurătatea. Însă, în momentele cele mai grele, Dumnezeu ne trimite alinare, fiindcă Însuși Mântuitorul Iisus Hristos S-a aflat părăsit și singur, purtând povara întregii lumi, în Grădina Ghetsimani, fiind abandonat de ucenicii Săi, care înfricoșați s-au risipit. (...) De aceea, să nu ne descurajăm! Dacă nu am găsit un om, dacă nu avem pe cineva care să ne asculte, să ne iubească, să ne împărtășească necazurile și întristările, noi Îl avem pe Dumnezeu. El niciodată nu Își abandonează prietenii”, a spus Preasfinția Sa.
Ungaria
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre minunea vindecării slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda. La final, ierarhul și-a exprimat bucuria pentru faptul că a putut reveni și sluji în mijlocul credincioșilor din Micherechi.
În Ungaria au fost luate mai multe măsuri de relaxare, începând din data de 4 mai 2020, care permit participarea credincioșilor la slujbele din biserici, dar și la alte activități în spațiul public, cu până la 500 de participanți și cu respectarea unor măsuri de siguranță pentru sănătatea populației, precum păstrarea distanței de 1,5 metri sau purtarea măștilor de protecție în spații comerciale închise și în mijloacele de transport în comun, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.