Chec şi paste de konjac asezonate cu parmezan
Obținută prin măcinarea rădăcinilor plantei konjac, făina de konjac are particularitatea de a fi bogată în fibre, ajutând la reglarea tranzitului intestinal şi la slăbit. Nu este un substitut al făinii de grâu, ci poate fi adăugată în amestecuri de făină pentru prepararea produselor de panificație. Totodată, are rol de gelifiant și de agent de îngroșare în sosuri, budinci, supe, creme etc. Pastele de konjac se găsesc sub diverse forme: tăiței, spaghete, tagliatele, penne.
Rețete
Chec cu făină de konjac
Ingrediente: 4 ouă, 4 linguri tărâțe de ovăz măcinat, 100 g unt, 4 linguri lapte praf, 5-6 linguri zahăr negru, 150 g iaurt grecesc, 5 linguri făină de konjac, 2 lingurițe praf de copt, 1 linguriță cacao, esență de vanilie, 1 praf de sare. Preparare: Într-un vas, se amestecă gălbenușurile cu iaurtul, untul topit, esența de vanilie, făina de konjac, laptele praf, tărâța de ovăz, praful de copt și se lasă deoparte circa 5-10 minute, amestecând din când în când. Albușurile se bat spumă cu un strop de sare și treptat se adaugă zahărul, apoi se încorporează ușor cu o lingură în compoziția de gălbenuș. Se omogenizează bine, apoi se pune compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se oprește puțină compoziție și se amestecă cu cacao, se adaugă peste compoziția din tavă și se fac mișcări circulare ușor cu o furculiță, apoi se dă la copt la 170 de grade pentru 30 de minute.
Paste de konjac cu bacon şi smântână
Ingrediente: 1 pachet paste konjac, 100 g bacon sau kaiser, 2-3 căței de usturoi, 1 lingură ulei de măsline sau unt, 150 ml smântână dulce, 3-4 linguri de parmezan ras, sare, piper măcinat, parmezan pentru servit. Preparare: Se clătesc pastele într-o strecurătoare, apoi se pun la fiert într-o oală cu apă pentru 2-3 minute, după care se lasă la scurs. Într-o tigaie se topește untul, se călesc usturoiul tocat mărunt şi baconul tăiat fâșiuțe şi se adaugă pastele; se amestecă câteva minute pentru ca pastele să preia aroma baconului. Se toarnă smântâna dulce şi se lasă câteva clocote până se îngroașă sosul, apoi se presară parmezanul și se închide focul. Pastele se servesc imediat presărate cu piper măcinat și parmezan suplimentar.