Chipuri de sfinți la Galeria de Artă Veche Românească

Data: 30 Mai 2023

Galeria de Artă Veche Românească din cadrul Muzeului Național de Artă al României cuprinde aproximativ 900 de piese, de la icoane, fragmente de fresce, broderii, până la manuscrise, tipărituri și sculptură în lemn și piatră. Un loc aparte îl ocupă icoanele și tocmai din acest motiv muzeul a gândit un tur ghidat, intitulat „Chipuri de sfinți”. 

Galeria de Artă Veche Românească constituie cea mai completă și complexă prezentare monografică a artei din Țările Române din secolul al XIV-lea până în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Obiectele de cult provin din Moldova, Ţara Românească şi Transilvania și ilustrează modul în care fondul de tradiţie bizantină se îmbină cu influenţe occidentale sau orientale, dând naştere unor forme artistice originale.

Muzeograful Iuliana Dumitrașcu consideră că „este o binecuvântare să lucrezi în preajma sfinților. Avem probabil cele mai multe chipuri de sfinți din colecțiile care se găsesc în țară. În afară de multe icoane în care sunt reprezentați Mântuitorul și Maica Domnului, avem icoane cu Sfântul Gheorghe, Sfântul Nicolae, Sfânta Parascheva și foarte interesant pentru vizitatori este faptul că îi pot vedea pe sfinți pictați pe diferite suporturi. Avem icoane, avem sculp­tură în lemn, în cărți tipărite sau în manuscrise. Avem foarte multe obiecte de metal, care sunt bogate în reprezentări iconografice cu sfinți și este interesant să le descopere”. 

Chipurile de sfinți și obiectele de cult pot fi admirate în Galeria de Artă Veche Românească de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00, iar dacă doriți să beneficiați de un tur ghidat, muzeograful Iuliana Dumitrașcu vă așteaptă în prima zi de miercuri a lunii, la ora 16:00. Nu este necesară înscrierea în prealabil. (A. D.)