„Cine-l va apăra pe copil?”
Într-un interviu acordat televiziunii greceşti „Skai”, Preafericitul Părinte Ieronim al II-lea, Arhiepiscop al Atenei şi al Întregii Grecii, a vorbit despre problemele actuale care frământă astăzi societatea greacă, anunţă amen.gr. Astfel, Arhiepiscopul Ieronim a vorbit în cadrul emisiunii televizate „Grecia în oglindă” despre problema imigranţilor musulmani care vin în număr foarte mare în insulele greceşti din Marea Egee, a construcţiei unei moschei, a parteneriatelor homosexuale şi a incinerării morţilor.
Întrebat de reporter despre reacţiile negative în societate faţă de construirea unei moschei în Atena, Preafericitul Părinte Ieronim a spus că această problemă s-a pus încă de pe timpul păstoririi vrednicului de pomenire Arhiepiscop Hristodulos al Atenei, când Biserica Greacă şi-a exprimat acordul privind oferirea posibilităţii musulmanilor din Grecia să aibă un loc de rugăciune. Acum însă, cu valul necontrolat de imigranţi care ajung în Grecia, lucrurile s-au schimbat mult şi de acest fapt ar trebui să ţină cont Primăria Atenei, a spus Preafericitul Ieronim. „Cine va construi moscheea? Dacă, la un moment dat, şiiţii şi suniţii se vor certa sau război între ei pentru această moschee? Nu cumva construcţia poate deveni un loc al predicării jihadismului sau o şcoală de fundamentalism islamic? Cine îşi asumă responsabilitatea controlării unor astfel de fenomene? Credeţi că toţi aceşti oameni vor pleca din Grecia? Eu nu cred, pentru că nu au unde să plece. Trebuie să ne mai întrebăm de ce au părăsit Siria aceşti oameni? De ce mulţi s-au înecat în Marea Egee? Cine i-a bombardat? Cine îşi doreşte acest război?”, a concluzionat Întâistătătorul Bisericii din Grecia.
În legătură cu incinerarea persoanelor decedate, Preafericitul Părinte Ieronim a reiterat punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe despre înhumare. „Primăria sau altă entitate poate cumpăra un teren, unde să construiască un crematoriu, iar oamenii să fie duşi acolo, dar aceştia nu pot veni într-un cimitir creştin şi să facă astfel de lucruri. Noi nu putem fi în acelaşi timp creştini, dar şi altceva”, a precizat Arhiepiscopul Atenei.
Referitor la parteneriatele civile între persoane de acelaşi sex, Preafericitul Părinte Ieronim a spus următoarele: „Dacă o persoană vrea să trăiască altfel decât sunt legiuirile bisericeşti, nu avem ce face. Totuşi, atunci când vorbim despre adopţia copiilor, lucrurile se schimbă, pentru că dreptul copilului este limitat, el fiind forţat să crească în interiorul unui parteneriat în care nu se poate exprima. Cine-l va apăra pe copil?”.
Întrebat de reporter despre averea Bisericii şi terenurile pe care le deţine, Arhiepiscopul Ieronim a răspuns că cele mai multe terenuri care par valoroase, de fapt, sunt supuse multor legi care interzic valorificarea lor. „Încă din 1834, după ce a luat terenuri de la Biserică, Statul grec a promulgat legi care stipulau că preoţii vor primi totdeauna salarii din vistieria Statului, iar şcolile teologice aşijderea. Astăzi, Biserica este cea care ajută zilnic 53.000 de persoane. Încercaţi să mai găsiţi o organizaţie din Grecia care să ajute atâţia oameni în fiecare zi!”, a conchis Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Grecia.