Civilizația Gumelnița la Palatul Suțu

Data: 08 Iunie 2021

Muzeul Municipiului București (MMB), în parteneriat cu Muzeul Ci­vilizației Gumelnița (MCG) din Oltenița, valorifică obiectele din patrimoniul preistoric în cadrul expoziției monografice „Civili­zația Gumelnița. Viața în sud-estul României acum 6500 de ani”, fiind pre­zentată astfel una dintre cele mai importante culturi neolitice din România. Expoziția abordează o serie de registre tematice, precum contextul general al neoliticului și eneoliticului în această parte a ţării noastre, locuirea, hrana, ceramica și primele obiecte metalice, dar și relația cu alte populații.

Dintre cele mai frumoase obiecte gumelnițene din colecțiile MMB și MCG, expuse în cadrul acestei expoziţii, se remarcă „Zeița de la Vidra”. Pe lângă obiecte, însă, proiectul își propune să valorifice şi rezultatele cercetărilor arheologice realizate în decursul ultimilor trei ani și să aducă mai aproape de public detalii referitoare la neoliticul din România.
Dan Pârvulescu, curatorul expo­ziției și director adjunct al Secției istorie-patrimoniu din cadrul MMB, consideră că „este important să cunoaștem modul cum trăiau oamenii acum 6500 de ani și să ne întoarcem în timp, la valorile care au trecut testul vremurilor”. El explică faptul că o mare parte a așezărilor gumelnițene erau de tip «tell» (movilă antropică), indicând o locuire intensă pe același amplasament, în apropierea surselor de apă. Cultura materială a acestor populații este una bogată și deosebit de interesantă, diversificată, evidențiind un nivel ridicat al cunoștințelor tehnice. Ceramica de bună calitate prezintă forme foarte variate cu decor incizat, plastic sau pictat cu grafit, alb sau roșu. Pe lângă uneltele de os sau corn, cele lucrate în piatră, în special din silex, sunt numeroase și variate. Cuprul forjat sau turnat tinde să fie folosit în mod curent pentru obținerea unor unelte de mici dimensiuni sau a obiectelor de podoabă. Sunt produse în număr important și uneltele mari. Cuprului i se alătură și aurul din care sunt realizate obiecte de podoabă. Arta figurativă este reprezentată în expoziție de statuetele zoomorfe și antropomorfe modelate în general în lut”.

Civilizația Gumelnița și, implicit, obiecte de patrimoniu reprezentative pot fi descoperite la Palatul Suțu până în luna mai 2022, programul de vizitare fiind de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00. (A. D.)