Colocviul național „Lanțul generațiilor”, a VI-a ediție

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 30 Septembrie 2022

La Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea se desfășoară, în perioada 30 septembrie - 1 octombrie, cea de-a VI-a ediție a Colocviului național „Lanțul generațiilor”. Organizată de Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor” al Academiei Române din Craiova și Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu” Vâlcea, alături de Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” și de Serviciul Județean Vâlcea al Arhivelor Naționale, manifestarea propune o temă generoasă și sensibilă - „Experiențe senzoriale și narațiuni ale trecutului nostru”. În fapt, o provocare de a înțelege ce rol joacă senzorialul în înțelegerea dimensiunii umane a istoriei.

„Atenția pe care o putem acorda analizei simțurilor nu relevă, în fond, decât inepuizabila noastră dorință de a depăși distanța dintre prezent și trecut, cumva de a-i face mai vii pe cei morți, unii (nu știm niciodată cât de mulți) supraviețuind în documentele, înregistrările de teren și în însăși mintea noastră. Sperăm ca invitații noștri din diferite domenii socio-umaniste, valorificându-și terenurile de cercetare, să poată intra într-un dialog care să demonstreze că acest lucru este posibil și pentru spațiul românesc, cunoașterea noastră urmând doar să câștige în densitate și calitate prin integrarea acestei provocări”, a explicat cercetătorul Nicolae Mihai, de la Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor”, inițiatorul colocviului.

„Reprezentările frigului în memoriile basarabenilor deportați în Siberia”, „Și frica are vocile sale. Zgomote și spaime declanșate de debutul Marelui Război în surse memorialistice mai puțin cunoscute”, „Gustul vinului de Drăgășani: senzorial și reclamă în perioada interbelică” - sunt doar câteva dintre subiectele abordate de participanți, care conturează o față nescrisă a istoriei. În deschiderea colocviului, la care participă istorici, sociologi, etnologi și filologi din Craiova, Cluj, Iași, București și Chișinău, va fi vernisată expoziția „Copilăria în Gulag”, curatoriată de cercetătoarea Ludmila Cojocaru, de la Universitatea de Stat din Moldova.