Conferința anuală la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași
La sfârșitul săptămânii trecute s-au desfășurat lucrările celei de-a treia ediții a Conferinței anuale a Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” al Academiei Române, filiala Iași. Manifestarea a fost organizată pe 11 secțiuni tematice, reunind istorici din mediul academic și universitar din Iași, București, Cluj-Napoca, Suceava, Târgoviște, Târgu Mureș.
Participanții au prezentat comunicări subsumate unor teme largi, propuse de organizatori, precum „Grupuri etnice, litigii politice şi diplomaţie în secolele XIX-XX”, „Administraţie şi crize politice în România secolului XX”, „Partide, ideologii şi propagandă în politica românească (sfârşitul secolului XIX - jumătatea secolului XX)” , „Şcoli, patrimoniu şi arhive în secolele XIX-XXI”, dar au fost invitați la dezbatere și în jurul unei mese rotunde cu o temă de mare actualitate pentru înțelegerea contextului geopolitic actual și a felului în care s-a poziționat Rusia, în relațiile cu vecinii, în decursul istoriei - „Ideologie şi raţiune de stat în politica externă a Rusiei de la războaiele napoleoniene la războiul din Ucraina. Continuităţi şi discontinuități”.
La această masă rotundă a fost prezent și istoricul bucureștean Armand Goșu, unul dintre cei mai buni cunoscători ai spațiului ex-sovietic. De asemenea, una dintre secțiuni a abordat o tematică mai puțin sondată, legată de felul în care se oglindește intersecția veacurilor XIX-XX în presa periodică - „Presă, politică şi cinematografie la sfârşitul secolului XIX, începutul secolului XX”.