Conferinţă pastoral-misionară în Episcopia Basarabiei de Sud

Un articol de: Silviu Dascălu - 17 Decembrie 2020

Joi, 10 decembrie, în localitatea Căuşeni, Republica Moldova, a avut loc o conferinţă pastoral-misionară a Episcopiei Basarabiei de Sud la care a participat şi Preasfinţitul Părinte Veniamin, chiriarhul locului. Pe lângă părinţi consilieri eparhiali şi protopopi, la întâlnire au participat şi invitaţi din România.

Evenimentul a avut loc în Centrul „Misericordia” al Parohiei Căuşeni, la eveniment participând şi o serie de invitaţi din România, precum părintele Nicolae Dorneanu, reprezentant al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi părintele Silviu Butucaru, preşedintele Asociaţiei „Sfânta Anastasia Romana” din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului.

Întâlnirea a început cu slujba de Te Deum, oficiată în biserica parohială din Coșcalia, cu hramul Sfinților Voievozi Mihail și Gavriil, apoi primarul localităţii, Elena Eșanu, a prezentat o incursiune în istoria satului Coșcalia. În continuare, părintele protopop Vadim Dimitrenco a evocat evenimente desfășurate în anul 2020 în Episcopia Basarabiei de Sud, în acord cu tematica pastorației părinților și copiilor, a filantropilor ortodocși, dar și un raport privind activitatea socială a eparhiei în acest an și implicarea socială în pandemia de COVID-19.

Gazda evenimentului, părintele protoiereu Andrei Popovici, a evocat apoi activitatea filantropică a boierilor Sturdzeni în Basarabia în secolul al XVIII-lea. Întâlnirea a continuat cu prezentarea activității sociale a Misiunii Sociale Diaconia a Mitropoliei Basarabiei de către directorul executiv al organizației, Igor Belei.

În calitate de președinte al Asociației „Sfânta Anastasia”, părintele Silviu Butucaru a punctat importanța colaborării strânse dintre preoții din România și cei din Basarabia, dar mai ales a instituțiilor sociale aparținând Eparhiei Romanului și Bacăului și cele din Episcopia Basarabiei de Sud.

„Asociația «Sfânta Anastasia Romana» colaborează deja de 2 ani cu Centrul «Misericordia» din Moldova și schimbul de know-how funcționează bine în ambele sensuri. Astfel, au fost identificate multe oportunități de întrajutorare, ce trebuie fructificate, între acestea, centre aparținând Bisericilor Ortodoxe de pe ambele maluri ale Prutului.

Concluziile și cuvântul de încheiere au aparținut Preasfințitului Părinte Veniamin, care a remarcat oportunitățile de dezvoltare ale centrelor sociale din eparhie, precum și de colaborare cu cele din România, aparținând Bisericii. A punctat de asemenea specificul legislației Moldovei pentru astfel de centre, dar și pentru parohii, și a subliniat nevoia de sfătuire permanentă și comuniune liturgică și pastorală între preoți, ierarhi și rețeaua de instituții de caritate prin care Biserica se implică în viața socială a comunităților.

Pe durata întregii întâlniri au existat momente de datini și obiceiuri interpretate de Ansamblul vocal «Lia» al comu­nității Coșcalia”, a declarat părintele Silviu Butucaru.