Conferinţele TNB: Regizorul Andrei Şerban, despre opera lui Cehov

Un articol de: Eliza Dumitrescu - 03 Feb 2011

La sfârşitul lunii ianuarie, regizorul Andrei Şerban a susţinut la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB) conferinţa "Despre Cehov sau cine mai vrea să meargă la Moscova?", dedicată operei celebrului dramaturg rus. Regizorul a subliniat câteva dintre ideile esenţiale ale operei cehoviene. În opinia lui Andrei Şerban, personajele lui Cehov vorbesc despre imposibilitatea oamenilor de a trăi prezent: "Noi, oamenii, suntem atât de obsedaţi de ceea ce am dori să fim în mod ideal, atât de preocupaţi de viitor, un viitor iluzoriu, încât ignorăm ce suntem şi unde suntem în momentul prezent. Ori proiectăm totul în trecut, absorbiţi de o imagine idealizată, îndulcită, sentimentală a ceea ce am fost odată - un alt fel de a scăpa de prezent, de teama de a ne vedea pe noi înşine aşa cum suntem."

Andrei Şerban este un cunoscător fin al teatrului lui Cehov şi, de curând, a pus în scenă pentru Teatrul "Bulandra" spectacolul "Ivanov", prima piesă semnată de Cehov.

Iniţiate în urmă cu peste optzeci de ani, conferinţele TNB au fost reluate în anul 2006, în fiecare stagiune, o duminică din două. Între conferinţele susţinute deja amintim: "Războiul de 77 de ani" de Neagu Djuvara, "Blestemul de a fi pamfletar" de Mircea Dinescu, "Oare n-avem dramaturgi" de Nicolae Manolescu, "Cu melancolie despre barbari" de Octavian Paler, "Comunismul românesc între speranţă şi capcane".

Următoarea conferinţă TNB, intitulată "Memoria pierdută", va avea loc duminică, 13 februarie, la Sala Atelier şi va fi susţinută de scriitorul Cristian Teodorescu. Scriitorul s-a născut la Medgidia în anul 1954, a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti în 1980 şi a debutat în 1981 cu o povestire în revista "Tribuna". Prima carte i-a apărut în anul 1985, povestiri reunite în volumul "Maestrul de lumini", distinsă cu premiul de debut al Uniunii Scriitorilor. Cristian Teodorescu va vorbi despre încercarea de a recupera un timp cu valoare afectivă - timpul generaţiei bunicilor săi.