Constantin Daniel Rosenthal, un artist în vremea revoluției

Data: 06 Octombrie 2020

După cincizeci de ani de la singura expoziție dedicată lui Constantin Daniel Rosenthal la noi în țară, Muzeul Național de Artă al României a deschis de curând expoziția dedicată artistului, la împlinirea a 200 de ani de la nașterea sa. Din expoziție nu lipsesc lucrări celebre precum „România Revoluționară” și „România rupându-și cătușele pe Câmpia Libertății”.

Sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României găzduiesc 24 de lucrări aflate în patrimoniul acestuia, la care se adaugă șapte portrete aduse de la muzee din București și din țară, dar și dintr-o colecție particulară. Intitulată „Constantin Daniel Rosenthal. Un artist în vremea revoluției”, este cea de-a doua și cea mai amplă expoziție monografică dedicată artistului în România. Prima, deschisă în 1970 de Muzeul de Artă, conținea doar unsprezece lucrări, fără o publicație însoțitoare. De data aceasta a fost realizat un catalog care însoțește expoziția și reunește toate lucrările artistului, identificate în țară și în străinătate, unele necunoscute și nepublicate până astăzi. Expo­ziția și catalogul nu ar fi fost posibile fără sprijinul Asociației „Prietenii Muzeului Național de Artă al României”, al cărei preșe­dinte este Ana Maria Mihăescu.

Curatorul expoziției, Monica Enache, consideră că „o expoziție dedicată lui Rosenthal era necesară și sper ca de acum înainte să mai fie și altele. Am inclus în acest catalog toate scrisorile care se mai păstrează încă în țară, o parte la Biblioteca Națională și o altă parte la Biblioteca Academiei Române, scrisori pe care Rosenthal le-a adresat prietenilor săi. Expoziția are la prima vedere trăsăturile unei expoziții monografice, dar dincolo de această componentă științifică de recompunere a operei lui Rosenthal, insuficient inves­tigată până acum, există o a doua, cea a activismului său revoluțio­nar asumat total și fără ezitare. ­
În anul 1948, Rosenthal scria într-una din scrisorile sale:

Expoziția de la Muzeul Național de Artă al României rămâne deschisă până la data de 20 februarie 2021 și poate fi vizitată de miercuri până duminică, inclusiv, în intervalul orar 11:00-17:00. (Alexandra Drugan)