Consultare, coresponsabilitate şi cooperare în administrarea bunurilor bisericeşti
Încă de la instituirea ei, Biserica și-a afirmat dreptul de a avea bunuri și a încredințat autorității eclesiale dreptul de a le administra pentru întreținerea comunităților de creștini și ajutorarea celor în nevoi. Din secolul al IV-lea, în Biserică este instituită și responsabilitatea de econom, adică de administrator al bunurilor Bisericii. Începând cu secolul al V-lea (451), slujirea de econom al Bisericii devine obligatorie pentru fiecare eparhie, acesta fiind ales dintre clericii (Canonul 26, Sinodul IV Ecumenic) sau monahii respectivei eparhii1.
Astăzi, 17 decembrie 2024, încep lucrările întâlnirii de lucru a consilierilor economici de la cele 29 de eparhii din România, având speranța că aceasta va fi una practică și constructivă. Au fost invitați la această întâlnire nu doar responsabilii departamentelor economice de la centrele eparhiale și de la Patriarhia Română, ci și alți specialiști în activitatea economică, care vor susține prelegeri aplicate.
În ceea ce priveşte administrarea bunurilor bisericeşti, este necesar să cultivăm următoarele principii: consultarea, coresponsabilitatea şi cooperarea. Consultarea la nivelul parohiilor, eparhiilor şi Patriarhiei Române ne ajută să înţelegem coresponsabilitatea, într-o vreme în care fenomenul secularizării încearcă să marginalizeze prezenţa activă şi lucrarea Bisericii în societate.
Împreuna-consultare şi intensa cooperare dintre consilierii şi contabilii sectoarelor economico-financiare ale fiecărei eparhii din ţară pot contribui la o mai bună cunoaştere a problemelor şi realizărilor fiecărei eparhii, pentru ca apoi Patriarhia Română, prin Administraţia Patriarhală, să poată propune spre hotărâre Sfântului Sinod măsuri care ajută mai intens viaţa şi misiunea Bisericii. Obiectivul acestor întâlnirii nu este să auzim doar despre succese sau realizări deosebite, ci să devenim mai realişti, adică să observăm atât ceea ce s-a făcut bine, cu ajutorul lui Dumnezeu, cât şi ceea ce a fost mai puţin bine, din cauza neglijenţei noastre. Numai astfel întărim solidaritatea și coresponsabilitatea, frățietatea și conlucrarea în Biserica noastră.
Domnul Iisus Hristos ne învaţă că înmulţirea talanţilor este modalitatea prin care răspundem chemării lui Dumnezeu şi punem în lucrare iubirea Sa faţă de toţi oamenii. Iar Sfântul Apostol Pavel, îndemnându-i pe corinteni la dărnicie faţă de fraţi, evidențiază legătura dintre iubirea de Dumnezeu şi iubirea faţă de semeni: „Pentru că ne îngrijim de cele bune nu numai înaintea Domnului, ci şi înaintea oamenilor” (2 Corinteni 8, 21).
Pentru această întrunire de lucru a consilierilor economici din Biserica Ortodoxă Română, care începe astăzi, avem în vedere trei obiective principale:
1) Constatarea că la fiecare sector economic din eparhii este necesar să fie încadrați specialiști (economiști, contabili, finanțiști) cu experiență, caracterizați prin profesionalism, corectitudine și fidelitate față de Biserică;
2) Dobândirea unor competențe specifice și realizarea unui schimb de bune practici în domeniul economic;
3) Responsabilizarea consilierilor economici asupra importanței misiunii lor și a răspunderii pe care o au în administrarea legală și corectă a bunurilor bisericești.
Binecuvântăm lucrările acestei întâlniri naționale a consilierilor economici din Patriarhia Română și ne exprimăm speranța că aceasta va contribui în mod semnificativ la întărirea consultării, coresponsabilității și cooperării privind administrația bisericească, precum și la o mai atentă și corectă supraveghere a administrării bunurilor Bisericii, spre folosul duhovnicesc și material al tuturor credincioșilor din eparhii și al misiunii Bisericii în societate.
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Notă:
1. Patriarhia Română, Regulamentul administrării bunurilor bisericești, EIBMO, București, 2019, p. 9.
Mesaj transmis cu prilejul deschiderii întâlnirii conducătorilor Sectoarelor economico-financiare de la eparhiile din ţară şi de la Administrația Patriarhală, Centrul social-pastoral Sfânta Cruce - Mănăstirea Caraiman, 17 decembrie 2024.