Copiii pot fi constructori pentru o zi la Muzeul Satului

Data: 05 Mai 2014

Se spune că orice român, dacă îşi cercetează arborele genealogic, găseşte nu prea departe, la a doua sau a treia generaţie, nişte ţărani. Unii, atinşi de snobism, se ruşinează de această realitate, alţii, dimpotrivă, se mândresc cu ea. Oricum, este o realitate cu care copiii se pot întâlni din plin, participând la construirea unor case tradiţionale, în miniatură. De pe site-ul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” aflăm despre un eveniment-şcoală minunat, care ne aminteşte de orele de „lucru manual” de odinioară, dar la un cu totul alt nivel.

În perioada 27 aprilie - 21 septembrie are loc atelierul pentru copii „Constructor pentru o zi”. Aceasta este a doua ediţie, iar tema este „Muzeul Naţional al Satului în miniatură”. Acest atelier face parte dintr-un program mai amplu - „Din muzeul cu poveşti” -, care urmăreşte să iniţieze copiii în arhitectura tradiţională românească, copiii învăţând să identifice părţile componente exterioare şi interioare ale unei locuinţe ţărăneşti.

Lucrările miniaturale vor fi făcute de copii numai după cunoaşterea amănunţită a originalelor, aflate în cadrul muzeului, pentru aceasta ei vor fi însoţiţi şi ghidaţi de specialişti. Atelierele se vor desfăşura  în clădirea Arhondaric, şos. Kiseleff nr. 28. Coordonatori vor fi: Oana Răitaru, Irina Răitaru, Livia Răitaru. Numărul maxim de copii înscrişi pentru fiecare atelier este de 12. Vârsta minimă este de 6 ani şi copilul participă alături de un părinte la atelier. Materialele necesare sunt asigurate de muzeu, iar preţul este unul mai mult decât accesibil - 15 lei/atelier, părinte plus copil. Înscrierile se fac începând cu data de 14.04.2014, la telefonul 021.317.91.10, interior 191. (Dan Cârlea)