„Coroana României”, proiecție de gală la Londra, de ziua Reginei Maria

Data: 07 Noiembrie 2024

Eveniment românesc de înaltă ținută, cu multă emoție, în chiar capitala Marii Britanii. Filmul documentar „Coroana României”, realizat de către jurnalistul George Grigoriu, a fost proiectat la Londra, în mijlocul comunității românești, în cadrul unui eveniment Black Tie, cu ocazia împlinirii a 149 de ani de la nașterea Reginei Maria. Evenimentul a avut loc la St. John’s Hyde Park Church - London, una dintre clădirile istorice londoneze ce datează din anul 1832 și a fost onorat de prezența Excelenței Sale Laura Popescu, ambasadoarea României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Seara de gală, ce a făcut neîncăpătoare nava celebrei catedrale, a început cu un moment artistic susținut de poeta Alexandra Svet, acompaniată de violonistul Iohan Coman. Aceasta a recitat versurile „De la inima mea la inima ta” - Scrisoare către Regina Maria. Proiecția filmului a produs mare emoție în rândul publicului, atât român, cât și britanic, public care, la final, a răsplătit cu aplauze îndelungate povestea Coroanei Române. „O seară de mare bucurie, cu multe aplauze pentru un film excepțional, de care aveam mare nevoie, ca să ne reancorăm în istoria noastră adevărată. Proiecția de aici, de la Londra, a adunat laolaltă români și englezi deopotrivă, într-un sens pe care doar filmul lui George Grigoriu îl putea face. Este un film frumos și curajos, care, pur și simplu, ne-a copleșit de emoție”, a spus jurnalista Alice Năstase Buciuța, prezentatoarea evenimentului.

„O frumoasă pagină de istorie”

„Este un film minunat. După o viață trăită în România și patru ani în Marea Britanie, îmi dau seama cât de puține lucruri știu și cred că, din păcate, suntem mulți în această situație. Ceea ce am urmărit în această seară este o pagină a istoriei noastre, foarte frumoasă, ce ar trebui cunoscută de toată lumea, mai ales de către copiii noștri, fiindcă, aș parafraza cu un citat din film: «cei care nu își cunosc istoria sunt precum copiii care nu își cunosc părinții»”, sunt cuvintele lui Bogdan Mihăilescu, ministru consilier din cadrul Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

„Abia când pleci de acasă înțelegi cât de importante sunt rădăcinile”

„Acest film m-a emoționat profund. Mai ales după ce plecăm din țară conștientizăm cât de importante ne sunt rădăcinile pentru a rezista. Odată cu venirea mea în Marea Britanie, toate lucrurile de acasă au căpătat o altă valoare. Poate tocmai de aceea, prin acest film, în amintirea unor timpuri pe care nu le-am trăit, dar atât de bine prezentate, am fost profund emo­ționată și vă mulțumesc”, a declarat Oana Stroiu.

„«Coroana României», aici, la Londra. Un eveniment de excepție, care ne-a reamintit de istoria noastră, ca popor, dar și de misiunea individuală pe care o avem. M-a impresionat. A fost o seară de neuitat. Nu pot spune decât un mare «Mulțumesc!»”, a afirmat Mihaela Pădure.

„Ne-am întors pentru a ne comemora Regina”

„Ne aflăm la Londra cu acest film pentru a doua oară. Prima dată, am venit pentru lansare în premieră internațională. Astăzi, ne-am întors, și era firesc acest lucru, în mijlocul comunității românești, pentru a ne comemora Regina. Această seară dovedește că românii știu să-și onoreze simbolurile. Este impresionantă și reacția publicului britanic, care a ales să ni se alăture într-un număr atât de mare. Este dovada vie a faptului că Regina Maria joacă și astăzi un rol atât de important pentru consolidarea relației dintre cele două popoare, lucru pe care de altfel și l-a dorit mereu. Proiecția de la St John’s Hyde Park Church - London nu a fost doar o frumoasă gală regală, ci, în primul rând, un mod extraordinar de a ne fixa în memoria colectivă imaginea celei mai importante regine din istoria României, o regină născută aici, pe pământ britanic”, a declarat George Grigoriu, regizorul filmului.

Cu ocazia acestui eveniment a avut loc și o expoziție de figurine regale din ciocolată, portretizând chipurile regilor și reginelor României. Creaţiile extraordinare au fost realizate de Eveline Berechet.

Maria a României (născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha) s-a născut în dimineaţa zilei de 29 octombrie 1875, în Kent, Marea Britanie, în familia ducelui de Edinburgh, Alfred Ernest Albert de Saxa- Coburg (fiu al Reginei Victoria), şi a soţiei sale, Maria Alexandrovna Romanova, mare ducesă a Rusiei, unica fiică a Ţarului Alexandru al II-lea. Maria și-a petrecut copilăria și adolescența la Eastwell Park, reședința familiei din comitatul Kent. Înainte de a deveni soţia principelui Ferdinand, moştenitorul tronului României, prinţesa Maria a refuzat o cerere în căsătorie venită din partea vărului ei primar, George, cel care avea să devină regele Marii Britanii, după moartea fratelui său mai mare. Maria s-a căsătorit, la 29 decembrie 1892, cu Ferdinand I, Principele moștenitor al tronului României, devenind ulterior cea de-a doua regină din istoria țării noastre, după Regina Elisabeta, și jucând un rol extrem de important în realizarea României Mari. A fost încoronată la Alba Iulia, în data de 15 octombrie 1922.