„Credința străbună”
În cetatea Marii Uniri, Ortodoxia are în centru Catedrala Reîntregirii și o istorie bogată a tradiției culturale și a cultivării identității românești. După anul 1989 au fost intensificate activitățile editoriale și tipografice, au fost înființate instituții de învățământ teologic și noi publicații periodice. Buletinul oficial al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Alba Iuliei, Credința străbună, înființat în anul 1991, împlinește trei decenii de lucrare cultural-misionară. Și-a păstrat forma inițială de ziar A3, dar a trecut de la imprimare bicoloră la policromie și și-a perfecționat aspectul grafic și tehnoredactarea.
În prezent, Credința străbună apare lunar, cu 8 pagini. Pe frontispiciu, titlul revistei este încadrat de stema Arhiepiscopiei și imaginea Catedralei Reîntregirii. În prima pagină putem citi, la fiecare număr, editorialul lunii și cuvântul ierarhului, precum și patru trimiteri către articole importante din interior. Paginile 2 și 3 conțin rubrici de sinaxar și evenimentele lunii, evenimente din viața eparhiei. La pagina 4 se află rubrica permanentă „Gânduri alese”, cu articole scrise de colaboratori, și rubrica „Patristica”. „Observatorul cultural” din pagina următoare invită pe cititori la întâlnirea cu literatura clasică, tradiții culturale românești, viața liturgică a Bisericii și creații poetice contemporane. O rubrică permanentă de la pagina 5 este „Cartea lunii”, semnal asupra noutăților editoriale din orașul Reîntregirii. În pagina 6 citim rubrica de exegeză „Glasul Evangheliei” și articole despre actualitate. Pagina 7 reunește sub denumirea rubricii „Varia” articole scurte, pe teme de psihologie, actualitate externă, oferte de pelerinaje, curiozități creștine. Pagina 8 prezintă agenda ierarhului din luna anterioară și 2-3 evenimente reprezentative din viața eparhiei.
Președintele colegiului redacțional al revistei este IPS Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, iar redactor-șef, pr. Oliviu Botoi, consilierul cultural al eparhiei. Din echipa editorială fac parte: pr. Nicolae Aloman și Andrei Motora, redactori, și, în calitate de colaboratori permanenți, pr. Petrișor Muntean, arhid. Rafael Orzelu și pr. Iosif Zoica. Revista Credința străbună este imprimată la tipografia Arhiepiscopiei și își desfășoară activitatea misionară în cooperare cu postul de radio Reîntregirea, cu website-ul eparhiei
și cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.