Cronica Romanului și Bacăului

Un articol de: Pr. Nicolae Dascălu - 20 Mai 2020

Cu o denumire inspirată de titlul lucrării Episcopului cărturar Melchisedec Ștefănescu, membru al Academiei Române - „Cronica Romanului şi Episcopiei de Roman”, tratat de istorie publicat în două volume în anii 1874-1875 -, era publicată la Roman, în 1924, o revistă eparhială cu apariție lunară. Cronica Romanului a apărut, cu inter­mitențe, până după al Doilea Război Mondial. Prin strădania preoților Gh. V. Butnaru şi Toma Gherasi­mescu, din Roman, în perioada inter­be­­lică mai apărea la Roman o foaie re­ligioasă de cultură, Credința ortodoxă.

După desființarea Episcopiei Huși­lor, în 1949, și constituirea Episcopiei Romanului și Huşilor, revista oficială a eparhiei îşi va schimba numele în Cronica Romanului şi Huşilor, din 1950. În perioada comunistă au fost tipărite câteva publicații anuale, lucrări cu caracter preponderent istoric și pastoral-misionar: Îndrumătorul Bisericesc (vol. I-IV, 1985-1988), Cronica Episcopiei Romanului și Huşilor (vol. I-VI, 1989-1994). În ultimul deceniu al secolului XX s-a încercat reluarea tradiției presei bisericești din eparhie, prin periodice realizate la Bacău sau Roman, respectiv Credința ortodoxă, Cuvântul care zidește.

Din august 2001, la inițiativa Înalt­preasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, pe atunci Arhie­reu-vicar, revista de teologie, cultură și spiritualitate a eparhiei a revenit la vechiul nume, Cronica Romanului. De atunci, publicația eparhială a trecut prin mai multe etape de evoluție, în organizarea conținutu­rilor și a formei grafice. Revista a intrat într-o nouă serie, în iulie 2008, cu o machetare modernă și articole care reflectă ­ritmul alert al vieții spirituale și social-filantropice din Eparhia Romanului și Bacăului. Până la începutul anului 2015 apărea ca buletin lunar al eparhiei, cu numere grupate pe ­două luni consecutive.

După întronizarea ca Arhiepiscop a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în condițiile migrării cititorilor către mediul on-line, revista eparhială a devenit anuar eparhial, cu câte un volum pe semestru. Și-a modificat numele în Cronica Romanului și ­Bacăului, reflectând astfel realitatea istorică a ridicării Eparhiei Romanului la rangul de arhiepiscopie, ­­cu titulatura de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului (2009). Structurat pe articole care reflectă evenimentele ce se desfășoară în parohiile și mănăstirile din arhiepiscopie, dar și pe evenimentele majore din Patriar­-hia Română, anuarul este realizat ­de un colectiv redacțional condus de Înaltprea­sfințitul Arhiepiscop ­Ioachim, în calitate de președinte. Din colegiul editorial fac parte: arhim. Pimen Costea și pr. Ciprian Ioan Ignat, vice­pre­ședinți; pr. Valentin Băltoi, consilier cultural; Mioara Ignat, redactor-șef. Membri în colectivul de redacție sunt părinții protopopi și preoți din cele 6 protoierii ale eparhiei. Corectura este realizată de prof. dr. Mihaela Băltoi, iar tehnoredactarea de către Lucian Apopei, după un concept ­grafic aparținând părintelui Ciprian Ioan Ignat.