„Cule - instanțe reale și instanțe fictive”
Centrul de cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” găzduiește în Galeria Foișor expoziția „Cule - instanțe reale și instanțe fictive”, care reuneşte trei proiecte realizate de artiști din domenii diferite. Aceștia au surprins cu mare grijă măreția și degradarea acestor construcții misterioase, cule, care încă se mai găsesc, fie părăsite în vârfuri de dealuri, fie îngrijite și integrate în ansambluri muzeale. Expoziția cuprinde lucrări de pictură și grafică, precum și fotografii, toate având ca element comun culele. Există o punte de legătură între cele trei categorii de lucrări: imaginea culei Cioabă - Chintescu din satul Șiacu, comuna Slivilești, județ Gorj, văzută prin ochii pictorului, graficianului și fotografului.
Claudiu Maier, inițiatorul proiectului „Muzeul invizibil”, din care face parte expoziția de la Mogoșoaia, spune că „lucrările expuse oferă publicului o amplă perspectivă asupra unor cule. Prin intermediul acestei expoziții dorim să aducem în memoria colectivă acest tip de construcție și să realizăm o campanie de conștientizare asupra stării patrimoniului national”.
Unul dintre artiștii prezenți în cadrul expoziției este Daria Frunză, o tânără absolventă de Arhitectură, pasionată de patrimoniu, interesată și implicată activ în acțiuni de salvare a acestuia. În 2019 a reușit să picteze, direct de la fața locului, în aer liber, 20 de cule. Aceasta a expus la Mogoșoaia opt dintre tablourile sale.
Dragoș Andreescu, de meserie graphic designer, este şi fotograf și explorator de patrimoniu. A avut ocazia să observe schimbările survenite asupra culelor, dar și a altor monumente din Oltenia, pe parcursul mai multor ani. În desele lui peregrinări de cercetare și explorare le-a fotografiat, iar cinci dintre fotografiile realizate sunt expuse în Galeria Foișor a centrului de cultură mai sus amintit.
Expoziția „Cule - instanțe reale și instanțe fictive” este deschisă până la sfârșitul lunii februarie și poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 9:00 și 17:00. (A. D.)