Cum a început „goana după aur”

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 10 Martie 2023

James W. Marshall este cel care a găsit pentru prima oară aur în California, la 24 ianuarie 1848. Ştirea a creat senzaţie la acea vreme și a declanșat aşa-numita „goană după aur” pe continentul nord- american. Născut la 8 octombrie 1810 în statul New Jersey, Marshall a plecat de acasă la 24 de ani, potrivit wikipedia. În iulie 1845, a ajuns în Sacramento Valley, California, şi a început să lucreze ca tâmplar la o fabrică de cherestea. Și-a îmbunătăţit perspectivele financiare, a cumpărat o fermă la Butte Creek şi a început să crească vite. În 1846, a participat la „Bear Flag Revolt”, o încercare de a prelua California de sub controlul mexican. Când s-a întors la fermă, a constatat că i-au fost furate vitele şi a fost forţat să-şi vândă terenul.

Tot în 1846, Marshall a încheiat un parteneriat cu John Sutter, patronul fabricii de cherestea la care lucrase, pentru construirea unei mori pe American River. În timp ce superviza lucrările, în ianuarie 1848, la gater, a observat câteva granule de aur în curgerea apei. I le-a arătat lui Sutter, apoi împreună au decis să efectueze câteva teste. S-a confirmat că metalul era, într-adevăr, aur. Vestea despre marea descoperire s-a răspândit foarte repede, iar locul a fost invadat de aventurieri. În scurt timp, zona din jurul Sutter’s Mill (Moara lui Sutter) a devenit oraşul Coloma. În prezent, Coloma mai are doar 529 de locuitori și este socotit un oraș fantomă.

În semn de recunoaștere, statul California i-a oferit lui Marshall, în 1872, o pensie de doi ani, reînnoită în 1874 şi 1876. Din 1878, Marshall nu a mai primit pensie. A murit sărac, la 10 august 1885.