Cum se desfăşoară admiterea la liceu în acest an
Începând cu anul şcolar 2022-2023, admiterea la liceu se va face exclusiv în baza mediei obţinute la Evaluarea Naţională (EN), calculată „ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională”. Repartizarea computerizată la liceu se desfăşoară în 19 iulie 2023, elevii fiind sfătuiţi să completeze în fişele de înscriere cât mai multe opţiuni.
Absolvenţii de gimnaziu au trecut de emoţiile examenului de Evaluare Naţională, iar potrivit profesorilor de specialitate subiectele la limba şi literatura română şi matematică au fost „de dificultate medie”.
Primele rezultate la probele scrise vor fi publicate miercuri, 28 iunie, comunicarea acestora realizându-se anonimizat în baza codurilor individuale pe care candidații le-au primit, cu semnătură, la proba de limba și literatura română. Tot miercuri, în centrele de examen, elevii nemulţumiţi de note vor putea depune contestaţii. „Nota iniţială poate fi modificată prin creştere sau descreştere”, atrage atenţia Ministerul Educaţiei. Rezultatele finale vor fi afișate marți, 4 iulie, iar după această dată elevii vor urma calendarul de admitere la liceu.
Potrivit Ordinului de ministru nr. 5243, cu anexele incluse, repartizarea computerizată la liceu se desfăşoară în 19 iulie 2023, iar completarea fișelor de înscriere va avea loc în perioadele 6-7 și 10-17 iulie 2023. În perioada 10-11 iulie 2023 vor fi completate opţiunile în fișele de înscriere de către candidații care solicită înscrierea pe locurile speciale pentru romi şi copii cu cerinţe educaţionale speciale. Aceştia vor fi repartizaţi pe locurile distincte într-o sesiune computerizată separată, care va avea loc în data de 13 iulie.
„Orice fișă depusă după datele limită anunţate nu va mai fi luată în considerare, iar orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită”, atrage atenţia Ministerul Educaţiei. În cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii: a) nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul EN; b) nota obținută la proba de matematică din cadrul EN; c) nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul EN, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale; d) media generală de absolvire a claselor V-VIII.
În cazul liceelor vocaționale, profilurile artistic, sportiv, teologic și militar, elevii au susținut deja probele de aptitudini, notele obţinute urmând a fi luate în considerare pentru calcularea mediei totale de admitere la liceu. Astfel, pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv și pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf, media finală de admitere se calculează astfel: (3 APT + MA)/4 = MFA, unde: APT = nota finală la probele de aptitudini; MA = media de admitere (notele la Evaluarea Naţională/2); MFA = media finală de admitere.
Pentru profilul teologic, media finală de admitere se calculează astfel: (APT + MA)/2 = MFA, unde: APT = nota finală la probele de aptitudini; MA = media de admitere ((notele la Evaluarea Naţională/2); MFA = media finală de admitere.
Pentru profilul militar, media finală de admitere se calculează astfel: 0,2 MA + 0,8 NP = MFA, unde: NP = nota la proba de verificare a cunoștințelor la disciplinele limba și literatura română și matematică; MA = media de admitere (notele la Evaluarea Naţională/2); MFA = media finală de admitere.
Înscrierea la licee a candidaţilor declaraţi admişi în urma repartizării computerizate se va face în perioada 20-25 iulie 2023, în baza următoarelor acte: cererea de înscriere; cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere; adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la EN - clasa a VIII-a; foaia matricolă pentru clasele V-VIII (cu calculul mediei generale); fişa medicală. Dosarul va fi depus la liceul unde a fost repartizat candidatul. (O. N.)