Cuvinte ziditoare de suflet
Prea mult timp din viaţa noastră îl dedicăm trupului şi foarte puţin sufletului.
Unul din momentele pe care le putem da şi sufletului este lectura ziditoare duhovniceşte, prin care descoperim Cuvântul lui Dumnezeu din Sfânta Scriptură şi textele Sfinţilor Părinţi.
Răsfoind zilnic paginile Ziarului Lumina aflăm cuvinte ziditoare de suflet. De 19 ani, din paginile Ziarului Lumina nu lipsesc textele ziditoare de suflet, mai ales prin rubrica zilnică, Evanghelia zilei, în care descoperim Cuvântul lui Hristos din Sfânta Scriptură a Noului Testament. Alături de ea regăsim şi rubrica Cuvânt patristic, în care aflăm cuvintele filocalice ale Sfinţilor Părinţi.
În aceste aproape două decenii ale Ziarului Lumina cititorii au găsit în paginile cotidianului Patriarhiei Române rubrici în care cuvântul ziditor de suflet ocupă un loc central. Mai ales Sinaxarul, care ne arată modele de urmare a lui Hristos din Vieţile Sfinţilor care sunt cinstiţi pe parcursul anului în Biserica Ortodoxă Română.
Atunci când citim viaţa unui sfânt intrăm în paradigma acestui om care şi-a dedicat existenţa urmării lui Hristos.
Sinaxarul este o sursă de inspiraţie pentru toţi creştinii, pentru că din el vedem cum nişte oameni, ca noi, prin credinţă, fapte bune, pocăinţă, post şi rugăciune, au ajuns la sfinţenie.
Doar menţionând numai aceste rubrici din Ziarul Lumina şi ne putem da seama de utilitatea acestui mijloc de comunicare pentru zidirea sufletească a celor ce vor să ducă o viaţă creştină, într-un timp în care nonvaloarea consumeristă a devenit etalonul existenţei instinctuale a individului hedonist.
Într-o lume materialistă avem nevoia de razele de lumină aduse în sufletele noastre de Cuvântul ziditor, prin care îndepărtăm din viaţa noastră întunericul adus de patimile izvorâte din arghilofilia ce marchează societatea în care trăim.
Şi în final să nu uităm că prin Cuvânt Dumnezeu a creat lumea, deci cuvântul este ziditor, de aceea trebuie şi noi să ne străduim să zidim prin cuvintele noastre, arătându-ne următori ai lui Hristos, „Cuvântul” care „S-a făcut trup şi S-a sălăşluit între noi şi am văzut slava Lui, slavă ca a Unuia-Născut din Tatăl, plin de har şi de adevăr” (Ioan 1, 14).