Cuviosul Dimitrie cinstit de românii de pretutindeni

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 25 Octombrie 2013

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou este cinstit cu o deosebită evlavie atât de românii din ţară, cât şi de cei din diaspora. În toate colţurile lumii există biserici închinate acestui mare binefăcător şi grabnic ajutător al creştinilor. Românii, odată cu plecarea lor peste hotare, au luat din lumina Ortodoxiei şi au dus-o pe meleaguri străine, făcându-i astfel cunoscuţi pe sfinţii plămădiţi din ogorul brăzdat de crucea Sfântului Apostol Andrei.

La Roma, unde există una dintre cele mai mari comunităţi ortodoxe româneşti, înfiinţată la 1 ianuarie 2004, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, se află capela Parohiei „Sfântul Dimitrie cel Nou“. Aici românii îşi unesc mâinile în rugăciune duminică de duminică şi an de an aduc cinstire sfântului ocrotitor, cu prilejul hramului. Părintele paroh Dumitru Simuţ, deşi încercat de suferinţe trupeşti, se osteneşte permanent pentru ca Parohia „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou“ să devină una rodnică şi pentru ca enoriaşii săi să se simtă ca acasă.

Sfântul Dimitrie este izvor de bucurii pentru românii din Danemarca

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou este prăznuit cu mare evlavie şi de românii ortodocşi din Danemarca. La Odense a fost înfiinţată în anul 2009, cu binecuvântarea Preasfinţitului Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, o parohie ortodoxă, păstorită de pr. Mihai-Marius Hornicar. Biserica din Odense are trei hramuri: „Schimbarea la Faţă“, „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ“ şi „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou“. Aici se desfăşoară o importantă misiune cu tinerii români, mulţi dintre ei oprindu-se la acest lăcaş de cult, deoarece studiază la Universitatea din Odense. „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou este cinstit în mod deosebit în Episcopia noastră ortodoxă română a Europei de Nord. Icoana sa, ferecată în argint, primită în dar de la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, am aşezat-o în paraclisul centrului episcopal, fiind izvor de bucurii şi împliniri pentru toţi cei care cer mijlocirea Sfântului Dimitrie, pentru a dobândi harul şi împărăţia Preasfintei Treimi. Şi noi cei din Europa de Nord ne împărtăşim mereu din darurile sale, prin închinarea la sfintele sale moaşte în Catedrala patriarhală, atât în grupurile mari de pelerini, cât şi în particular, atunci când ajungem la Bucureşti. Mulţi dintre închinători mi-au mărturisit cât bine le-a făcut lor Domnul, prin mijlocirile cuviosului. De pildă, unul dintre credincioşii noştri de la Stockholm, primind în pruncie un nume care nu se regăseşte în onomastica creştină, cinstindu-l cu multă evlavie pe Sfântul Dimitrie cel Nou, a cerut binecuvântarea să primească numele Dimitrie. De aceea, în anul 2009, când am întemeiat o nouă parohie românească în oraşul Odense din Danemarca, ţinând seama de evlavia adâncă a preoţilor şi credincioşilor noştri faţă de ocrotitorul Bucureştilor, am rânduit ca Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou să ocrotească şi această comunitate parohială păstorită de un preot bucureştean, părintele Mihai Marius. La sărbătoarea Cuviosului Dimitrie se slujeşte Sfânta Liturghie nu doar în această parohie, care îl are ocrotitor, ci şi în celelalte parohii. Rugăciunile noastre se întâlnesc cu cele ale pelerinilor de pe Colina Bucuriei care ajung la cinstitele sale moaşte întru luminoasa sa prăznuire“, ne-a spus Preasfinţitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord.

Sfânt român cinstit şi peste Oceanul Atlantic

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou reuneşte şi pe românii plecaţi departe, peste ocean, în Montreal, Canada. Aici, există un lăcaş de cult închinat Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, care a fost finalizat la data de 16 noiembrie 2009. Biserica „Sfântul Dimitrie cel Nou“ din Montreal se află sub ascultarea canonică a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi, păstorită de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Nicolae. La construirea ei au fost implicaţi pr. paroh Ion Ceauşu şi mai multe familii de credincioşi ortodocşi români, care au primit atunci binecuvântarea arhiepiscopiei pentru întemeierea bisericii. Credincioşii ortodocşi români au posibilitatea să se întâlnească în rugăciune într-o clădire obţinută prin bunăvoinţa parohiei catolice din zonă. Prima slujbă a avut loc în pe 20 decembrie 2009, în prezenţa Preasfinţitului Ioan Casian de Vicina, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi, şi a peste 120 de credincioşi ortodocşi români, fericiţi că îl au mai aproape pe ocrotitorul Bucureştilor şi al românilor de pretutindeni. Prin implicarea directă a părintelui paroh şi a unor credincioşi în fiecare an de hram, după Sfânta Liturghie, toţi fiii duhovniceşti ai parohiei au bucuria să participe la o agapă frăţească. De asemenea, în această parohie românească se organizează concerte de muzică clasică, susţinute de copii şi tineri. Tot aici funcţionează o şcoală de duminică, unde se predă limba română.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou este cinstit şi la Parohia „Sfântul Dimitrie“ din New York City, America; la Budrio în Italia, unde există, de asemenea, o comunitate de creştini ortodocşi români, păstorită de pr. Saul Şoptică-Vid, dar şi la Parohia „Sfântul Dimitrie cel Nou“ pentru Dortmund, Münster şi Bochum din Germania.