Dadaismul la 100 de ani

Un articol de: Dan Cârlea - 02 Feb 2016

Vineri, 5 februarie, cu ocazia celebrării a 100 de ani de la apariția dadaismului, va fi vernisată la ArCuB din Bucureşti expoziţia cu numele „Tzara. Dada. Etc.”.

Vor fi prezentate publicului lucrări din colecţia familiei Emilian Radu, adică o retrospectivă a creaţiilor şi publicaţiilor artistului Tristan Tzara. Expoziţia este realizată de Erwin Kessler, la împlinirea unui secol de la inau­gurarea „Cabaret Voltaire“ şi de la naşterea mişcării Dada la Zurich (5 februarie 1916).

Expoziţia este mai amplă, cuprinzând desene, cărţi de artist şi publicaţii avangardiste istorice, afişe ale unor manifestări dadaiste interbelice, o colecţie impresionantă de fotografii de epocă reprezentându-l pe Tristan Tzara în toate etapele vieţii sale, lucrări originale de grafică semnate de avangardişti cu faimă universală în zilele noastre precum André Breton, Pablo Pica­sso, Henri Matisse, Joan Miro, Sonia Delaunay, Max Ernst, Alberto Giacometti, Yves Tanguy, Jean Arp şi Marcel Iancu. Evenimentul este cu bătaie lungă, căci pe 18 februarie, de la ora 18:00, va avea loc o conferinţă în limba engleză susţinută de Marius Hentea, cu numele Tzara România”, în cadrul căreia va fi şi o dezbatere în limba română, moderată de Erwin Kessler, despre dadaism şi Tristan Tzara. Vor mai participa Sorin Alexandrescu şi Cătălin Davidescu. Va fi lansat şi un catalog editat de ArCuB, cu texte de Erwin Kessler, având prefaţa de Henri Behar şi note de Cătălin Davidescu.

Curentul Dada a apărut ca o reacţie artistică nonconformistă şi anarhică împotriva rutinei în viaţă, gândire şi artă. A apărut în cadrul artiştilor ieşiţi din experienţele cumplitului Prim Război Mondial, actul” de naştere fiind semnat la 6 februarie 1916 de către poetul de origine română Tristan Tzara, căruia i s-au alăturat scriitorii Hugo Ball şi Richard Hülsenbeck şi artistul plastic Hans Arp, apoi pictorii Marcel Iancu, Francis Picabia, Marcel Duchamp, Max Ernst, Kurt Schwitters. Manifestul dadaist fost publicat într-un prim şi singur număr al revistei „Cabaret Voltaire“.