Despre o istorie filosofică a vinului

Un articol de: Eliza Dumitrescu - 03 Octombrie 2010

Semnalăm apariţia volumului "Filozofia vinului" de Massimo Dona, tradus din limba italiană de Cristian Cercel, la Editura Trei. Cercetătorul italian realizează o istorie filosofică a vinului, de la tradiţiile Antichităţii şi creştinismului, cu trecere de la perioada modernă şi până în prezent.

Putem afla din acest studiu că vinul nu este şi nu a fost niciodată un produs ca oricare altul şi nu s-a supus niciodată regulilor consumului cotidian. Vinul s-a aflat dintotdeauna în centrul diverselor culturi, a generat dezbateri de idei, a avut din vechime o puternică încărcătură sacră. Licoarea este prezentată în volum din perspectiva textelor sacre creştine, a filosofiei medievale creştine, a festivismului lui Rabelais, a iluminismului kantian şi a filosofului contemporan Adorno. Ca detaliu de culoare aflăm, de pildă, din cartea lui Dona: "La masă, filosofului Immanuel Kant îi plăcea să bea vin de calitate, roşu în primii ani, apoi alb şi, într-o anumită perioadă a vieţii, le alterna în cursul mesei. În timpul zilei, nu bea altceva în afară de apă."