Despre păstoritul contemporan la Muzeul Țăranului Român
Muzeul Național al Țăranului Român (MNŢR) prezintă, în Sala Irina Nicolau, expoziția temporară „Păstorit contemporan. Un patrimoniu, mai multe dileme”, bazată pe un material documentar rezultat în urma cercetărilor de teren realizate de o echipă de cercetători ai muzeului, în perioada 2016-2022, în zonele Dobrogea (Delta Dunării), Transilvania (Sibiu, Brașov), Maramureș și Bucovina.
În contextul schimbărilor climatice actuale, păstoritul tradițional reprezintă încă un mod de viață neinvaziv și nedistructiv. Păstorii au învățat de-a lungul timpului să se adapteze la toate condițiile mediului în care își duc existența, de aceea cunoștințele lor sunt valoroase pentru asigurarea continuității acestei îndeletniciri, dar și pentru o utilizare sustenabilă a resurselor naturale. MNȚR și-a propus să analizeze din toate perspectivele zestrea și povestea oii și, folosindu-se de mijloacele muzeografiei, să propună o expoziție-manifest în folosul păstoritului contemporan. În expunere veți descoperi obiecte care pot fi explorate senzorial, dar și elemente care îndeamnă la reflectare și căutare, atractive chiar și pentru publicul tânăr.
Anca Raluca Majaru, curatorul expoziției, este de părere că „societatea modernă, definită de flux (de informații, de oameni, de resurse) și de mișcare, are multe de învățat de la pastoralismul contemporan. Creșterea oilor a fost întotdeauna caracterizată de mobilitate, de forțarea granițelor, de rețele extinse, de adaptabilitatea practicilor sociale și de integrarea continuă a dezvoltării tehnologice. Ciobanii au o viziune pe termen lung asupra bunăstării animalelor, a prosperității gospodăriei și a utilizării responsabile a resurselor de mediu, știind cum să se deplaseze sezonier în căutarea unor condiții optime pentru performanțe mai bune. În acest context, moștenirea și experiența păstoritului pot fi o bună sursă de inspirație pentru lumea de mâine. Expoziția oferă o privire de ansamblu asupra acestui univers pastoral și își propune să ne reamintească de un patrimoniu românesc bogat și accesibil”.
Expoziția rămâne deschisă până în data de 6 august 2023, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00. (A. D.)