Dimensiunea educațională a pelerinajului - Istoria şi Geografia Mântuirii
Facultatea nu ar trebui să presupună doar cursuri şi seminarii, ci şi alte activităţi care să-i ajute pe studenți în dezvoltarea personală. Aceste activităţi pot fi: conferinţe, traininguri, team-buildinguri, acţiuni social-filantropice, implementarea şi dezvoltarea de proiecte culturale sau educaţionale destinate studenţilor.
Asociaţia Studenţilor Teologi Ortodocşi sau - mai simplu - ASTO oferă posibilitatea de a vedea studenţia şi din altă perspectivă, tinerii fiind mereu stimulați să-și pună ideile în practică, să se dezvolte personal în cadrul organizației și să lucreze în echipă în vederea realizării proiectelor. În decursul celor 9 ani, ASTO a realizat o serie de proiectecu dimensiuni practice, care au răspuns așteptărilor studenţilor.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Asociaţia Studenţilor Teologi Ortodocşi a organizat proiectul Istoria şi Geografia Mântuirii, desfășurat în perioada 5-11 martie 2018, în Ţara Sfântă. Proiectul, care a fost organizat în parteneriat cu Agenţia de pelerinaje BASILICA Travel a Patriarhiei Române, s-a adresat studenților Facultăţii de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti. Grupul a fost format din 45 de persoane, dintre care şi 4 profesori din cadrul facultăţii: pr. prof. dr. Constantin Preda - Studiul Noului Testament; pr. lect. dr. Marian Vild - prodecan responsabil cu activitatea studenţească; pr. lect. dr. Aurel Mihai - Istoria Dogmelor, şi diac. lect. dr. Alexandru Mihăilă - Studiul Vechiului Testament.
Scopul acestui pelerinaj de studiu a fost acela de a valorifica informaţiile însuşite de către studenţi în cadrul cursurilor şi seminariilor de Studiul Vechiului Testament, Studiul Noului Testament și Istoria Religiilor şi de a conștientiza rolul important pe care îl au pelerinajele în activitatea pastoral-misionară a Bisericii.
Considerăm că obiectiveleproiectului Istoria şi Geografia Mântuirii au fost atinse, având în vedere reuşita şi impactul avut, mulţi studenţi teologi manifestându-şi intenţia de a participa la un pelerinaj de studiu asemănător. Din acest motiv, dorim să continuăm acest proiect şiîn anii universitari următori.
Pentru a vă împărtăși din bucuria participanților, vom reda câteva mărturii ale acestora.
„Locurile încărcate de istorie şi credinţă m-au emoţionat şi m-au făcut să văd într-o altă lumină evenimentele la care a fost părtaş Mântuitorul Iisus Hristos. Fiind masterand al programului de studiu Exegeză și Ermineutică Biblică, acest pelerinaj a reprezentat pentru mine un stagiu de practică. Informaţiile primite la cursuri, îmbinate cu cele primite la Locurile Sfinte, au contribuit, într-un mod edificator, la dezvoltarea mea teologică şi biblică.”
Adrian Teodor Oancea (masterand, anul I)
„Am reuşit cu acest prilej să descopăr locuri minunate care m-au îmbogăţit din punct de vedere duhovnicesc şi m-au ajutat să înţeleg importanţa Ţării Sfinte. Astfel, ceea ce am aflat la cursuri am văzut în aceste locuri cu mare încărcătură religioasă. Părinţii profesori ne-au explicat, cu multă răbdare şi tact pedagogic, semnificaţia fiecărui loc vizitat, făcând trimiteri la Sfânta Scriptură.”
Ana-Maria Pitrop (studentă, anul I, specializarea Teologie Asistență Socială)
„Am fost primiţi cu ospitalitate şi trataţi cu foarte multă căldură de maicile de la Aşezământul Românesc de la Ierihon. Recunosc faptul că am rămas foarte impresionată de modul de viaţă al oamenilor din Ţara Sfântă, atât de-a lungul istoriei, cât şi în prezent. Pot spune că cel mai mult m-a impresionat vizita la Mănăstirea «Sfântul Gheorghe», unde a vieţuit Sfântul Ioan Iacob Românul. Acolo am putut vedea, cu adevărat, ce înseamnă sfinţenia şi nevoinţa.”
Lavinia Iosif (masterandă, anul II, specializarea Teologia și Misiunea Socială a Bisericii)
„Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât alături de noi s-au aflat şi părinţii profesori, care ne-au descifrat tainele locurilor în care Mântuitorul S-a născut, a propovăduit, a pătimit şi a înviat a treia zi din mormânt, dăruindu-ne Împărăţia cerurilor.”
Răzvan-Adrian Ungureanu (student, anul III, specializarea Teologie Pastorală)
„Să ajung în Ţara Sfântă era un vis pe care mi-l propusesem ca obiectiv de mult timp. Pe de o parte, învăţând la seminar şi facultate despre locurile în care a propovăduit Mântuitorul Iisus Hristos şi, pe de altă parte, auzind impresiile cunoscuţilor care au ajuns să vadă şi să păşească pe acele locuri, mi-am dorit şi eu să ajung acolo. Întorcându-mă din acest pelerinaj, le-am spus tuturor că Ţara Sfântă este un loc pe care trebuie să-l vizitezi, cel puţin o dată în viaţă. Acele trăiri şi emoţii cu greu le poţi simți dacă nu ai ajuns acolo... Nu cred că pot alege un loc preferat dintre cele vizitate, pentru că fiecare loc văzut are propria frumuseţe şi trăire duhovnicească. Betleemul - locul Naşterii Mântuitorului, Nazaretul - locul unde a trăit Hristos, Taborul - unde Şi-a arătat dumnezeirea înainte de slăvita Sa Înviere, Marea Galileei - care a văzut cele mai multe minuni ale Sale. Să nu mai vorbim de Ierusalim, care le poate cuprinde pe toate acestea. Atâtea şi atâtea minuni care marchează piatra de căpătâi a unei noi istorii a omenirii.”
Robert Manole (masterand, anul I, specializarea Doctrină și Cultură Creștină)
„În cei 3 ani de studenţie şi de voluntariat în cadrul ASTO am avut prilejul de a participa la numeroase excursii, team-buildinguri şi workshopuri pe diferite teme, însă acest pelerinaj a fost o experienţă unică pentru mine, cu o bogată încărcătură culturală şi duhovnicească. În acest pelerinaj am simţit, mai mult ca niciodată, prezenţa Mântuitorului, pe urmele Căruia am călătorit. Acest pelerinaj a fost pentru mine, şi cu siguranţă şi pentru ceilalţi colegi, un motiv de mare şi nespusă bucurie, bucurie trăită în şi cu Hristos, iar această bucurie pe care am trăit-o o vom păstra vie în inimile noastre, împărtăşind-o şi celor din jurul nostru. De aceea, îmi doresc ca şi alţi colegi şi studenţi teologi să aibă parte de a se împărtăşi de această nespusă bucurie. Acest pelerinaj a fost un prilej minunat nu doar de a aprofunda cunoştinţele scripturistice dobândite la facultate şi de a vedea Locurile Sfinte, ci mai ales de a ne bucura de acestea în comuniune şi în rugăciune.”
Maria Uţă (studentă, anul III, specializarea Artă Sacră)