Două volume noi cu texte alese despre unitatea de credinţă şi de neam
În bogatul program editorial având ca tematică „2018 - Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam”, la Editura BASILICA au fost publicate, în prima jumătate a anului curent, cărţi de referinţă în domeniu.
În această serie tematică se înscrie şi antologia de studii şi articole Uniţi în cuget şi în simţiri. Unitatea de credinţă şi de neam (vol. I, 394 pagini; vol. II, 270 pagini), tipărită în format mare, având ca ilustraţii pe coperte icoanele „Soborul Sfinţilor Români” şi, respectiv, „Duminica Sfinţilor Români”.
Volumele sunt alcătuite printr-o selecţie de texte reprezentative scrise de ierarhi, profesori de teologie, istorici şi oameni de cultură în ultima sută de ani, publicate în reviste bisericeşti sau în cărţi. Cele 48 de studii şi articole reprezintă contribuţii academice de înaltă ţinută, iar autorii acestora sunt nume consacrate în istoria Bisericii şi a neamului românesc: PF Patriarh Daniel al României, Patriarhul Teoctist Arăpaşu, Mitropolitul Pimen Georgescu, pr. prof. Dumitru Stăniloae, pr. prof. Ene Branişte, pr. prof. Mircea Păcurariu, pr. prof. Nicu Moldoveanu, Vasile Netea ş.a. Aria de cuprindere a perspectivelor de abordare este largă: formarea statului naţional unitar român, contribuţia Bisericii Ortodoxe Române la păstrarea limbii şi unităţii naţionale, rolul clerului şi al monahismului în păstrarea continuităţii de unitate naţională şi bisericească, naţiune şi Ortodoxie, autocefalia bisericească, reflectarea eforturilor de întregire a neamului în artele plastice şi în creaţii muzicale. În centru se află anul crucial 2018, despre care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel afirmă în studiul de deschidere al primului volum: „Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai strălucită a istoriei româneşti. Măreţia ei constă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu a fost opera unui om politic, a unui guvern, a unui partid; ea este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan izvorât cu putere din adâncul conştiinţei unităţii naţionale” (p. 8).
Alături de cele două volume lansate la începutul acestui an, „Biserica Ortodoxă şi Marea Unire”, şi de celelalte cărţi ale Editurii BASILICA dedicate Centenarului Marii Uniri, aceste două volume de studii şi articole reprezintă o contribuţie importantă la bibliografia tematică şi un îndemn adresat tuturor generaţiilor la aprofundarea istoriei naţionale şi a unităţii de credinţă.