Drepturile omului în benzi desenate

Data: 25 August 2020

În cadrul Salonului de bandă desenată „Povești din București în benzi desenate” de la Palatul Suțu aveți ocazia să vedeți, până la sfârșitul lunii august, expoziția „Spirou și drepturile omului”. Aceasta prezintă lucrări realizate de artiștii din spațiul franco-belgian și este dedicată apărării și promovării drepturilor omului. Expoziția itinerantă, inițiată în 2018, prezentată în multe țări europene, marchează cea de-a 70-a aniversare a Declarației Universale a Drepturilor Omului.

Spirou este numele unui erou care, potrivit Organizației Națiu­nilor Unite, i-a protejat întotdeauna pe „cei slabi și a luptat împotriva inegalităților”. Pornind de la acest personaj și de la expoziția care îi este dedicată, Mihai Ionuț Grăjdeanu, inițiatorul salonului de bandă desenată, a demarat o serie de ateliere pentru copii care au avut ca temă, evident, drepturile omului. 

Lucrările realizate sunt expuse alături de expoziția „Spirou și drepturile omului” și oferă publicului posibilitatea de a vedea benzi desenate cu mesaje foarte puternice. 
Autorul de bandă desenată Mihai Grăjdeanu afirmă că „este o poveste în spatele acestei expoziții, pe care fiecare o descifrează în felul său. Spirou s-a plimbat în multe capitale europene și iată că a ajuns și la București, datorită unei colaborări pe care o am cu Școala Aletheea. Astfel, am făcut și ateliere cu copii despre tematica pe care o propune Spirou. Fiecare elev a transpus în benzi desenate propria poveste, care a avut la bază articole din drepturile omului - dreptul la un cămin, dreptul de a călători, dreptul la edu­cație”.

Expoziția dedicată lui Spirou, care a făcut înconjurul lumii, poate fi vizitată la Palatul Suțu, în cadrul celei de-a 7-a ediții a Salonului BD - „Povești din București în benzi de­senate”, alături de lucrările elevilor care l-au avut ca sursă de inspirație pe Spirou pentru a ilustra în benzi desenate drepturile omului. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00.

(Alexandra Jugănaru)