Duminica Sfinților Români în eparhii din diasporă
În Duminica a 2-a după Rusalii, a Sfinților Români, ierarhii ortodocși români din diasporă au săvârșit Sfânta Liturghie în catedrale episcopale și mănăstiri și au efectuat vizite pastorale în comunități românești. Cu acest prilej, au rostit cuvinte de învățătură, au botezat copii și i-au binecuvântat pe cei prezenți. În Italia, copiii din Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci”-Torino 2 au participat la festivitatea de încheiere a anului catehetic, unde au primit diplome și daruri.
Cu acest prilej, părintele paroh Gabriel Burcescu i-a felicitat pe copiii de la grupa mică și grupa mare, precum și pe tinerii voluntari NEPSIS pentru râvna cu care au participat la orele de cateheză și la activitățile derulate în cadrul acestora.
În cuvântul rostit, părintele paroh a vorbit despre importanța tinerilor într-o comunitate, iar la final a adresat un apel la unitate. „Cea mai mare valoare a unei comunități este tineretul. Viitorul Bisericii sunt copiii, pentru că ei sunt cei care ar trebui să ducă mai departe credința noastră. Fiecare comunitate are continuitate dacă tinerii sunt crescuți în sânul Bisericii, dar mai ales dacă aceștia rămân în Biserică. Să țineți tinerii uniți atât în familie, cât și în Biserică. Astfel, ei nu vor fi pierduți din această corabie care duce către Hristos, căci unitatea este cea mai mare armă împotriva celor care vor să dezbine comunitatea Bisericii. Nu este o misiune ușoară, dar cu ajutorul lui Dumnezeu îi vom feri de toate aceste ispite și săgeți care vin către ei”, a spus părintele Gabriel Burcescu.
La final, toți copiii prezenți la festivitate au primit diplome și cărți de rugăciune.
Spania
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a vorbit despre Taina Botezului și semnificația nașterii omului. De asemenea, a tâlcuit înțelesurile duhovnicești ale pasajului evanghelic rânduit și a evidențiat importanța cinstirii Sfinților Români, cărora Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române le-a acordat ca zi de prăznuire Duminica a 2-a după Rusalii, prin care se arată că sfințenia și darurile Duhului Sfânt au rodit bogat și în neamul românesc.
În Duminica Sfinților Români, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Madrid, se arată pe obispadoortodoxo.es.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, ierarhul a vorbit despre chemarea primilor Apostoli și a evidențiat importanța răbdării în misiunea de propovăduire. „Deși pescari simpli, ei au chemat mulțimi de oameni la cunoștința adevărului. Ce a prețuit Domnul la ei? Întâi de toate, răbdarea și smerenia. Ca pescari aveau nevoie de smerenie. Când prinzi mult pește, nu te mândrești, dar nici atunci când nu prinzi, nu te întristezi. Această stare trebuie să o aibă orice slujitor al Altarului. Nu ne bucurăm peste măsură, nici nu ne întristăm, ci să le facem pe toate cu nădejde și încredere. Cu toții dorim preoți buni, episcopi buni, oameni buni în toate domeniile, dar aceștia se nasc din părinți buni, părinți rugători. Să nu ne întristăm dacă pruncii noștri aleg să devină preoți sau călugări. Ei, dacă-și duc la bun sfârșit preoția și chemarea, sunt binecuvântare pentru tot neamul lor”, a spus Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia.
Ungaria
La final, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a săvârșit slujba Parastasului pentru părintele arhimandrit Vichentie Punguță, duhovnicul Mănăstirea Robaia din județul Argeș.
Biserica românească actuală, de zid, din Peterd, datează din ultimul deceniu al secolului al 18-lea și a fost construită pe locul unei biserici mai vechi, din lemn, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.