Editura „Renașterea” la Târgul de carte Gaudeamus, Cluj-Napoca

Un articol de: Darius Echim - 20 Aprilie 2019

Târgul de carte Gaudeamus se desfășoară în perioada 17-21 aprilie la Cluj-Napoca, în incinta unui pavilion expoziţional amplasat în Piața Unirii. Evenimentul este organizat de Radio România, prin echipa Gaudeamus, alături de Radio România Cluj, iar ediția din acest an este dedicată Anului Cărții în România.

În cadrul târgului de carte pot fi găsite, printre miile de titluri, cele mai recente apariții editoriale din țară și din străinătate, alături de volumele cu succes la public. La această ediție participă peste 80 de expozanți. De asemenea, au loc zeci de evenimente, în program fiind cuprinse lansări de carte, dezbateri, prezentări de carte, întâlniri cu scriitorii, sesiuni de autografe. În cadrul târgului de carte se des­fășoară și o campanie de donații intitulată „Cărțile se întorc acasă”.

În cadrul târgului de carte a participat și în acest an Editura „Renașterea” a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu două lansări de carte, care au avut loc joi, 18 aprilie. Volumele lansate sunt „Ce este Orto­doxia?”, de Anastasios Kallis, și „Vechiul Testament în tradiția Ortodoxă Răsăriteană” de Eugen J. Pentiuc.

Despre cele două cărți au vorbit Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, judecătorul Cristi Danileț, asist. univ. drd. Cezar Marksteiner-Ungureanu. Evenimentul a fost moderat de pr. dr. Cătălin Pălimaru, directorul Editurii „Renașterea”.

Lucrarea teologului german de origine greacă Anastasios Kallis pătrunde pentru prima dată în spațiul românesc datorită traducerii pe care a făcut-o Cezar Marksteiner-Ungureanu, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în prezent asistent universitar la Institutul de Teologie Sistematică și Etică din cadrul Facultății de Teologie Romano-Catolică a Universității din Viena.

În ceea ce privește cartea lui Eugen J. Pentiuc, scopul ei, așa cum dezvăluie autorul în prefață, este de „a oferi o viziune general și o analiză succintă a principalelor moduri în care Vechiul Testament a fost receptat, interpretat și transmis în cadrul tradiției ortodoxe răsăritene”.

Pr. Eugen Pentiuc este profesor de Vechiul Testament și Limbi Semitice în cadrul Facultății Sfântul Vladimir și profesor de Vechiul Testament și prodecan al College Holly Cross Greek Orthodox School of Theology din Boston, SUA.