Elev la Seminarul Teologic Ortodox din București sau pregătire pentru propovăduirea Luminii
Rugăciunea sacerdoților Bisericii înainte de citirea Sfintei Evanghelii face referire la efectul pe care lecturarea cuvintelor veșniciei trebuie să întipărească în inima și fapta fiecăruia, cerând dobândirea unei puteri înțelegătoare, luminătoare și de bucurie dătătoare: Strălucește în inimile noastre, Iubitorule de oameni, Doamne, lumina cea neînserată a cunoștinței dumnezeirii Tale și deschide ochii cugetului nostru spre cunoașterea evanghelicelor Tale propovăduiri...
Din perspectivă pastorală, evanghelicele propovăduiri fac referire la apostolatul pe care trebuie să-l împlinească orice cleric, creștin și elev care transmite mesajul veșniciei, devenind astfel sare, aluat și lumină, așa cum frumos descrie Sfântul Ioan Gură de Aur: …Că nu trebuie să ne fim de folos numai nouă, ci și altora, a arătat-o Hristos numindu-ne sare, aluat și lumină. Iar acestea sunt de folos și bune și altora (Despre neținerea de minte a răului, Editura IBMBOR, București, 2006, p. 105).
Peregrinarea pe drumul vieții alături de Cel care are cuvintele vieţii celei veşnice (conform Ioan 6, 63) adaugă în desaga pelerinului descoperire, experiență, dăruire, responsabilitate, dar mai ales o permanentizare a gândului că devine instrument al Domnului. Discipolii Mântuitorului au înțeles cât de importantă este transmiterea cuvintelor adevărate, după cum citim în cartea Faptele Apostolilor 8, 4: cei ce se împrăștiaseră străbăteau țara binevestind cuvântul, iar Apostolul Pavel, adresându-se lui Timotei, îi spunea: propovăduiește cuvântul (II Timotei 4, 2).
Propovăduirea cuvântului, în contextul actual, are nevoie de pregătire, seriozitate și responsabilitate asumată în misiunea încredințată. Fie că este cleric sau laic, omul din societatea contemporană devine un efect al tuturor acțiunilor și interacțiunilor, evenimentelor și situațiilor cărora le este părtaș, mai cu seamă în timpul formării sale. Iar o formare temeinică se poate deprinde într-un cadru educațional bine structurat, cu noțiuni și cunoștințe fundamentale, care să ofere liceanului o temelie existența pământească (trecătoare), dar și perspectivă și fundament pentru cea viitoare (veșnică).
Învățământul liceal este centrat pe acumularea, dezvoltarea și diversificarea cunoștințelor și competențelor specifice, în funcție de specializarea pentru care elevul optează. În învățământul preuniversitar, fiecare filieră sau profil pregătește elevul pentru viitor, conturându-i practic vocația aleasă și viitoarea carieră.
Mediul teologic vocațional oferă celui care pășește în această lume a cunoașterii un vast domeniu de educare și formare intelectuală, spirituală, dar și dezvoltarea unor abilități practice, oferindu-i viitorului seminarist un itinerar științific și duhovnicesc folositor pentru întreaga viață.
Edificatoare în acest sens sunt cuvintele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresate elevilor, părinților și profesorilor la început de an școlar (2011): Educația trebuie să fie întărire spirituală a copiilor și părinților pentru a nu pierde echilibrul și speranța. De fapt, educația adevărată modelează și cultivă pe om nu numai profesional, ci și spiritual... Din acest motiv, Biserica este mereu preocupată ca educația integrală (științifică și spirituală) a copiilor și a tinerilor să fie o prioritate în centrul atenție familiei, a școlii și a societății, întrucât este cea mai importantă investiție spirituală, care nu poate fi niciodată evaluată în bani sau valori materiale.
Încă de la admiterea la profilul teologic al Seminarului Teologic Ortodox din București, care cuprinde o probă teoretică și una practică, elevul întâlnește o parte dintre adevărurile de credință, prin pregătirea pentru Examenul de cunoștințe religioase. Teme precum Decalogul - importanța lui în viața omului; Rugăciunea, bază și lumină a vieții creștine; Rugăciunea Tatăl nostru; Sfintele Taine în viața creștinilor; Biserica - lăcaș de închinare și sfințire a omului; Sfânta Treime în Sfânta Liturghie și în viața Bisericii sunt abordate de către viitorii candidați la admitere, fiind definitorii pentru cunoașterea unor termeni de bază în spectrul credinței.
Anul I (clasa a IX-a) propune elevilor, pe lângă materiile din trunchiul comun: limba și literatura română, limba engleză, limba franceză, fizică, chimie, biologie, istorie și geografie, psihologie, informatică, educație fizică etc., pe cele de specialitate, prin care noțiunile fundamentale ale disciplinelor teologice să fie însușite cu multă conștiinciozitate și experimentate în viața de zi cu zi: limba latină, limba greacă, muzică psaltică, educație muzicală, dogmatică, vechiul testament, noul testament, liturgică, spiritualitate, ansamblu coral. Este un moment incipient, de bază, cu reverberații minunate. Se leagă prietenii, se dobândesc informații noi, orizontul se lărgește, iar inima se îmbogățește!
În anul al II-lea (clasa a X-a) se studiază în principal aceleași materii ca în clasa a IX-a, fiind aceeași programă școlară. Conținuturile sunt dezvoltate și aprofundate, elevii dobândesc noi cunoștințe și abilități în conformitate cu obiectivele fiecărei discipline, întrucât, la finalul clasei a X-a, elevii promovează ciclul inferior al învățământului preuniversitar.
Ciclul superior al liceului este deschis de anul al III-lea (clasa a XI-a), moment în care elevii descoperă materii noi, cu un grad de dificultate adaptat vârstei lor. Materiile precum limba și literatura română, limba engleză, limba franceză, istorie, geografie, economie, informatică și sport sunt completate în programa școlară a Seminarului Teologic Ortodox din București de disciplinele: limba greacă, limba latină, vechiul testament, noul testament, dogmatică, morală, muzică psaltică, patrologie, istoria Bisericii Universale, istoria Bisericii Ortodoxe Române, catehetică și ansamblu coral.
Anul al IV-lea (clasa a XII-a) reprezintă cununa celor patru ani de studiu, materiile sunt aprofundate, iar temele dezvoltate la clasă prezintă noțiuni concluzive, întrucât cunoștințele dobândite în cei patru ani de studiu se vor valida în cele două examene finale: atestatul (certificarea competențelor profesionale) și bacalaureatul.
Examenul de certificare al competențelor profesionale nivel 4 (examenul de atestat) este susținut la finalul clasei a XII-a și presupune o evaluare orală a cunoștințelor specifice profilului vocațional-teologic, precum și prezentarea unei lucrări (proiect tematic) sub îndrumarea unui profesor al seminarului.
Examenul de bacalaureat care se susține la absolvirea liceului este o certificare a cunoștințelor dobândite pe parcursul celor patru ani de studiu. Mai cu seamă în clasa a XII-a, examenul este pregătit cu multă implicare de către profesori și elevi, iar noțiunile examinate în cadrul acestui examen sunt prevăzute cu claritate, etapizat și organizat în metodologia specifică. Dovadă în acest sens este promovabilitatea de 100% la bacalaureat în ultimii ani pentru absolvenții Seminarului Teologic Ortodox din București.
Este de menționat că, pentru admiterea la Seminarul Teologic Ortodox București, profesorii disciplinelor teologice de specialitate oferă cursuri de pregătire gratuite, conform programării afișate pe site-ul oficial al instituției. De asemenea, pe parcursul celor patru ani de studiu, dar mai ales pentru elevii claselor a XII-a (în vederea pregătirii examenului de bacalaureat), profesorii oferă ore de pregătire suplimentară gratuite, după programul școlar.
Baza materială a Seminarului Teologic Ortodox din București este adaptată nevoilor educaționale de astăzi, fiind o instituție care oferă elevilor ei un mediu plăcut, curat, în conformitate cu exigențele actuale. Seminarul deține săli de clasă dotate cu mijloace moderne audiovideo, cu pianine, internat, cantină proprie, cabinet medical, paraclis, două laboratoare de informatică cu laptopuri de ultimă generație, bibliotecă cu peste 25.000 de volume (teologie, filosofie, literatură, beletristică, undele digitalizate etc.), sală de cor cu dotările specifice.
Seminarul Teologic Ortodox din București oferă elevilor care-i pășesc pragul un mediu teologic educațional deosebit, cu profesori care au ținută morală și experiență didactică, ce, prin propovăduirea lor, pot educa și pregăti elevii pentru slujirea lui Dumnezeu și pentru alte domenii de activitate (drept, medicină, studii economice, conservator, geografie, limbi clasice, științe politice, litere etc.).
Seminarul Teologic Ortodox din București este un loc al edificării, unde apostolii credinței învață de la dascălii lor, precum Sfinții Apostoli de la Mântuitorul Hristos. Fără înțelegerea și trăirea credinței creștine nu putem salva sufletele oamenilor, iar fără educație nu vom reuși să fim luminători ai societății. Însă fără Hristos nu putem face nimic! Totuși, nădăjduim că, prin credință, alături de Apostolul Petru, vom spune: Doamne, la cine ne vom duce? Tu ai cuvintele vieţii veşnice (Ioan 6, 68).
Admiterea la Seminarul Teologic Ortodox București se va organiza în perioada 15-18 mai 2023. Toate informațiile necesare sunt publicate pe site-ul instituției.