Elevii gălăţeni au nevoie de ajutor ca să revină la şcoală
Mai multe unităţi şcolare din judeţul Galaţi au fost grav afectate de inundaţiile de săptămâna trecută, iar elevii au mare nevoie de ajutor ca să revină la cursuri, mai ales că şi casele în care locuiesc au fost distruse total sau parţial. Activitatea didactică cu prezență fizică s-a reluat miercuri, 18 septembrie, în 17 unități de învățământ, în alte două şcoli cursurile se derulează online, însă şcolile din Cudalbi, Pechea, Costache Negri şi Liceul Tehnologic „Paul Bujor” din orașul Berești au rămas închise până astăzi, inclusiv. La linia telefonică 0771.390.833 se oferă sprijin şi consiliere elevilor şi părinților afectaţi.
Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Galați a realizat o analiză a situaţiei dramatice în care se află elevii, cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar din zonele afectate de inundaţiile produse la sfârşitul săptămânii trecute.
Miercuri, 18 septembrie, s-a reluat activitatea didactică cu prezență fizică în 17 unități de învățământ din județul Galați, iar în alte două unități cursurile s-au desfăşurat online.
Inundațiile au afectat grav însă școlile din Pechea, Cudalbi și Costache Negri, cursurile fiind în întregime suspendate la Școala Gimnazială „Prof. Emil Panaitescu”-Cudalbi, inclusiv structura Grădinița cu Program Normal Nr. 1; Liceul Tehnologic „Costache Conachi”-Pechea, inclusiv structurile: Școala Gimnazială Nr. 4, Grădinița cu Program Normal „Violeta” şi Grădinița cu Program Normal Nr. 4; Școala Gimnazială „Elena Negri” din localitatea Costache Negri, inclusiv structura Grădinița cu Program Normal „Elena Negri”; Liceul Tehnologic „Paul Bujor” din orașul Berești, inclusiv structura Grădinița cu Program Normal Nr. 1.
În cazul acestora, singura soluţie pentru ca activitatea şcolară să fie reluată cât mai repede este montarea de unități modulare dotate inclusiv cu grupuri sanitare, iar autorităţile dau asigurări că acestea vor fi funcţionale în scurt timp.
În continuare, oamenii din întreaga ţară se mobilizează pentru a strânge bani şi cele necesare nevoilor stringente: apă (mai ales că aceasta nu este încă potabilă), alimente neperisabile, obiecte de igienă corporală, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, dar şi pachete cu rechizite şi ghiozdane pentru ca elevii din zonele afectate să meargă la şcoală.
Pentru o mai bună organizare, Inspectoratul Şcolar Județean Galați a înfiinţat două centre de colectare a donaţiilor venite din judeţ şi din ţară la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” Galați și la Școala Gimnazială „Dimitrie Sturdza” Tecuci.
„Solidaritatea, empatia și spiritul civic au stat la baza colectării alimentelor neperisabile, a produselor de curățenie, a articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte și în multe alte unități școlare din județ. Elevi, cadre didactice și părinți au oferit, pe lângă o cantitate impresionantă de produse și bani, ajutor fizic la scoaterea mâlului din unitățile școlare și din locuințe”, au transmis reprezentanţii IŞJ Galaţi.
De asemenea, specialiştii Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Galaţi oferă consiliere psihologică individuală și de grup, elevii şi profesorii având la dispoziție o linie telefonică de sprijin dedicată - 0771.390.833.
Totodată, Ministerul Educației a anunţat că va centraliza nevoia de mobilier și resurse didactice din şcolile afectate și va aloca fonduri pentru achiziția acestora.
Potrivit IŞJ Galaţi, împreună cu Salvați Copiii, UNICEF, Fundația Comunitară, Fundația Inimă de Copil, se lucrează la „un proiect de obținere de fonduri pentru ajutor pe termen îndelungat”.
„Depunem eforturi, în colaborare cu unitățile școlare din județ și organizațiile de voluntari, să le asigurăm celor afectați resursele necesare pentru a depăși această perioadă deosebit de dificilă. Le mulțumim tuturor pentru implicarea promptă și necondiționată, pentru omenia de care au dat dovadă și pentru că au înțeles puterea lui «împreună»”, au mai transmis reprezentanţii IŞJ Galați. (O. N.)