Elevii nu vor bani pentru uniforme
Senatul a adoptat marţi, în şedinţa de plen, o propunere legislativă prin care i se acordă, anual, fiecărui elev din învăţământul obligatoriu de stat, suma de 350 de lei pentru achiziţia uniformei, conform Agerpres, sumă care se atribuie în cote egale în fiecare semestru, fondurile necesare pentru aplicarea legii fiind asigurate prin Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Proiectul legislativ urmează să fie dezbătut la Camera Deputaților, care este camera decizională în acest caz.
În Legea 35/2007 se prevede că unităţile de învăţământ îşi pot stabili pentru elevii lor cel puţin un semn distinctiv pe care aceștia să îl poarte la școală: ecuson, uniformă, eşarfă sau alte asemenea.
Reprezentanţii elevilor au transmis ieri că se opun iniţiativei legislative privind acordarea unor vouchere de 350 de lei pentru achiziţionarea uniformelor şcolare, considerând că, „fără luarea unor măsuri de securitate în şcoli, obligativitatea purtării uniformelor este o formă fără fond”.
„În contextul economic actual, o astfel de măsură ar fi dezastruoasă, întrucât asigurarea sumelor prevăzute în proiectul de lege presupune o povară financiară semnificativă pentru bugetul de stat. Mai mult, ţinând cont de faptul că peste 900 de mii de elevi nu au acces la educaţie on-line, considerăm că alocarea fondurilor către această iniţiativă legislativă reprezintă un act de iresponsabilitate şi indiferenţă crasă a senatorilor faţă de elevii din România”, susţine Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), într-un comunicat citat de Agerpres.
Potrivit reprezentanţilor CNE, priorităţile la începutul noului an școlar sunt: asigurarea materialelor de protecţie sanitară, device-uri conectate la internet şi infrastructură şcolară. Ei solicită deputaţilor să respingă iniţiativa legislativă: „Elevii au nevoie de acces la educaţie de calitate, nu de uniforme care să arate bine în poze!”
(Oana Nistor)