Epavă descoperită în nordul Germaniei

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 16 August 2022

Rămăşiţele unei nave vechi de 400 de ani au fost descoperite în nordul Germaniei, au anunțat oficiali din oraşul Lübeck, relatează dpa. Epava este a unei nave hanseatice de aproximativ 20 de metri lungime și a fost găsită pe fundul râului Trave, în oraşul Lübeck, au precizat oficialii germani. Ei au reuşit să recupereze peste 150 de butoaie de var ars, care s-au păstrat intacte, un material de construcție popular la acea vreme. Sunt primele dovezi arheologice ale comerțului cu acest material. Primarul din Lübeck, Jan Lindenau, a salutat descoperirea, spunând că astfel se adăugă o nouă piesă la puzzle-ul privind istoria economică şi comercială a oraşului hanseatic Lübeck. 

Liga Hanseatică a fost o alianță militară și comercială a orașelor de la Marea Nordului până la Marea Baltică, care a funcționat din secolul al XIII-lea până în secolul al XVII-lea. La ultima conferință a Hansei, desfășurată la Lübeck în anul 1669, au participat doar nouă orașe: Lübeck, Hamburg, Bremen, Braunschweig, Gdansk, Hildesheim, Colonia, Osnabrück și Rostock.

Numele Hansei s-a păstrat în denumirile oficiale ale orașelor Hamburg (Hansestadt Hamburg) și Bremen (Hansestadt Bremen), precum și în denumirea companiei Lufthansa (în traducere: Hansa Aerului sau Hansa Aeriană). Potrivit istoricilor, originea Ligii trebuie coroborată cu fondarea orașului Lübeck, care s-a petrecut în 1158-1159.