Un teolog erudit şi un ierarh harnic - Episcopul Atanasie Jevtici (8 ianuarie 1938 - 4 martie 2021)
Vestea trecerii din această lume a Preasfinţitului Părinte Episcop Atanasie Jevtici, din Biserica Ortodoxă Sârbă, a adus întristare în inimile tuturor celor care l-au cunoscut. Demn ucenic al părintelui Iustin Popovici, Episcopul Atanasie a studiat în Serbia, Grecia și Occident, lăsând în urmă multe lucrări și studii deosebit de valoroase pentru teologia ortodoxă. A scris multe cărți și studii în limbile neogreacă, franceză, engleză, rusă, bulgară, germană, italiană etc., dar, dincolo de aspectul ei cantitativ, opera lui este importantă atât pentru Biserica Sârbă, cât și pentru întreaga Biserică Ortodoxă.
Asemeni mentorului său, Preasfințitul Părinte Atanasie Jevtici și-a dat seama că teologia cunoașterii nu poate fi realizată în mod autentic și convingător fără experiență, fără o viață lăuntrică adecvată şi fără o viață spirituală integrată eclesial. Studiul Teologiei Ortodoxe se poate face atunci când reușim să vedem că teologia, în general, este o teologie a experienței, a comuniunii omului cu Dumnezeu Cel personal.
Prima sa lucrare teologică este Eclesiologia Sfântului Apostol Pavel, scrisă în limba greacă, iar mai târziu va scrie și alte opere importante în domeniul Teologiei Dogmatice.
În opera sa vedem o largă deschidere către întreaga lume creștină, având o cunoaștere impresionant de vastă a scrierilor și pozițiilor susținute de către Sfinții Părinți, de către Scriitorii Bisericești, dar și de către filosofii antici și contemporani, precum și de către teologii ortodocși și eterodocși. El a scris lucrări teologico-filosofice puternic ancorate în realitatea contemporană, răspunzând problemelor cu care societatea se confruntă.
Preasfințitul Părinte Atanasie Jevtici pornește în cercetarea sa de la Revelaţia Persoanei Dumnezeului Celui adevărat și veșnic viu, nu de la o oarecare idee „existențialistă” despre Dumnezeu. Filosofia teologică este înțeleasă și transmisă de el ca fiind o înțelegere a vieții, mai presus de metafizică sau de concepția philosophia perennis. El este primul teolog sârb care își construiește întreaga gândire teologico-filosofică făcând filosofie prin prisma gândirii ortodoxe. Pornind de la o anumită idee a filosofiei creștine, el dezvoltă o identitate ortodoxă specifică.
Episcopul Atanasie a publicat nouăzeci și trei de cărți și peste cinci sute de studii și articole, a tradus lucrări din limbile greacă veche, neogreacă, slavonă, franceză, engleză, italiană şi rusă. Opera lui cuprinde studii de teologie, antropologie, istorie bisericească ş.a. Ca semn de apreciere pentru lucrările sale teologico-filosofice a fost primit în Uniunea Scriitorilor din Serbia și este menționat în enciclopediile sârbești, grecești și rusești. De asemenea, Preasfinţitul Părinte Atanasie Jevtici a fost unul dintre cei mai activi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Sârbe.
Preasfinția Sa a arătat permanent atât statornicie în credinţa ortodoxă, cât şi dragoste părintească şi înţelepciune ca profesor, duhovnic și ierarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe.
În aceste momente de tristeţe prin care trece Biserica Ortodoxă Sârbă şi întreaga Ortodoxie, ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Arhiereul bunătăţilor celor viitoare (Evrei 9, 11), să aşeze sufletul Episcopului Atanasie împreună cu sfinţii, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit.
Veşnica lui pomenire, din neam în neam!
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române