Eveniment cultural la Muzeul Satului din Bucureşti
Luni, 14 septembrie, de ziua Înălţării Sfintei Cruci, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti a avut loc sfințirea crucii de mormânt a lui Toader Turda din Săpânţa, judeţul Maramureş, adusă şi dăruită în acest loc emblematic al culturii naţionale de fiul său, Gheorghe Turda, cunoscut artist și interpret de muzică populară românească.
Slujba de pomenire şi cea de sfinţire a crucii au avut loc în curtea Bisericii Dragomirești-Maramureș din incinta Muzeului Naţional al Satului din Bucureşti. În cadrul întâlnirii prilejuite de generoasa şi importanta donație făcută Muzeului Național al Satului din București au fost prezenţi oameni de cultură, artişti, vizitatori şi membri ai familiei artistului Gheorghe Turda.
Sfinţirea crucii aşezate în centrul muzeului, în curtea Bisericii Dragomireşti din Maramureş, precum şi slujba de pomenire au fost săvârşite de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele Florin Şerbănescu, protos. Iachint Vardianu de la Mănăstirea Radu Vodă, pr. Emil Cărămizaru, Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din Bucureşti, şi pr. Mircea Uţă de la Parohia Apărătorii Patriei II. Tot în această zi a avut loc la Biserica Turea-Satul Nou Sfânta Liturghie, oficiată de protos. Iachint Vardianu.
Conf. univ. dr. Paula Popoiu, managerul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, gazda primitoare a evenimentului, a evidenţiat că această emoţionantă întâlnire este şi un prilej de aducere aminte a ctitorilor aşezământului cultural - emblemă identitară inconfundabilă -, a profesorului Dimitrie Gusti, gânditorul şi făuritorul acestui muzeu, a coechipierilor săi, membri ai Şcolii Sociologice de la Bucureşti, şi a tuturor celor care în timp au contribuit la desăvârşirea acestui proiect fundamental, invitându-l pe artistul Gheorghe Turda să ofere celor prezenţi câteva mărturii ale împlinirii acestui nou proiect: „Îi mulţumesc doamnei Popoiu, care a binevoit şi a aprobat proiectul meu ca această cruce să poposească definitiv aici. La această mare sărbătoare şi la acest moment de suflet au venit lângă noi oameni dragi inimii, pe care îi îmbrăţişez şi le mulţumesc tuturor”.
În continuare, părintele Florin Şerbănescu a evidenţiat importanţa acestui moment cultural, mai ales în aceste vremuri de intensă relativizare a valorilor autentice, şi a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru acest eveniment. „Momentul sfinţirii acestei cruci este încărcat de semnificaţii. Muzeul Naţional al Satului, cu atâtea valori ale civilizaţiei noastre tradiţionale pe care le înmănunchează de mulţi ani, ne-a chemat pe toţi iubitorii de cultură autentică românească, astăzi fiind un prilej deosebit de pomenire şi aducere aminte a lui Dimitrie Gusti şi a tuturor marilor colaboratori care au înmiresmat cu harul lor artistic şi profesional viaţa acestei instituţii muzeale. Aşezarea acestei cruci lângă cele deja existente în curtea acestei biserici arată legătura foarte puternică în spiritualitatea ortodoxă dintre cei vii şi cei adormiţi în Domnul. Prin aşezarea acestei cruci, oferită cu atâta generozitate muzeului de către maestrul Gheorghe Turda, ni se întregeşte aici, în mijlocul cetăţii, un colţ de Maramureş, ea fiind un monument de artă spirituală populară”, a spus pr. Florin Şerbănescu.
Directorul general al Muzeului Satului din Bucureşti şi-a exprimat bucuria şi mulţumirea împlinirii acestui nou proiect. „Ne-am bucurat că astăzi în două biserici din Muzeul Satului au fost oficiate slujbe şi am participat la sfinţirea crucii pe care maestrul Gheorghe Turda a oferit-o cu mare generozitate chiar în această zi de mare sărbătoare. Această acţiune s-a desfăşurat în timp foarte scurt, la iniţiativa dânsului, pe care noi am îmbrăţişat-o cu bucurie. Astăzi, Muzeul Satului s-a îmbogăţit prin prezenţa unui nou monument de o valoare cu totul şi cu totul deosebită, dar şi prin prezenţa atâtor oameni extraordinari, dovadă a faptului că această instituţie de cultură, în mijlocul unui mare oraş, este păstrătoare de valori, de tradiţii. Astfel, Muzeul Satului este mărturia faptului că, deşi satul românesc se schimbă, el nu dispare”, a spus conf. univ dr. Paula Popoiu.
Aurelia Cosma, cercetător etnolog, a evidenţiat în continuare că sensibilitatea şi simţirea în cuget faţă de tot ceea ce este frumos tradiţional au contribuit la o prietenie de jumătate de secol cu artistul Gheorghe Turda, participând împreună la numeroase proiecte culturale, tradiţionale şi artistice.
La final, Irina Marin Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii, şi-a exprimat bucuria participării la eveniment şi i-a felicitat pe toţi cei care s-au ostenit pentru realizarea noului proiect: „Braţele crucii înseamnă îmbrăţişare, iar aşezarea acestei cruci aici înseamnă îmbrăţişarea copiilor care şi-au amintit şi au vrut să-şi cinstească părintele aducând acest minunat monument de artă în curtea Muzeului Satului. Săpânţa este un lucru unic în Europa şi de aceea trebuie să fim mândri de tot ceea ce are poporul român în zestrea sa culturală”.
În încheiere, au fost interpretate cântări şi pricesne tradiţionale închinate cinstitei Cruci.