Eveniment festiv româno-evreiesc
Centrul Cultural Româno-Israelian (CCRI) a organizat zilele acestea la Palatul Parlamentului manifestarea cultural-artistică intitulată „70 Israel - 100 România”, dedicată împlinirii a 70 de ani de la reînființarea statului Israel (14 mai 1948), Zilei Ierusalimului (13 mai), dar și Centenarului Marii Uniri. La invitația CCRI, din partea Patriarhiei Române a participat PS Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal. Ierarhul a reliefat legătura spirituală dintre cele două popoare, prin seva Revelației dumnezeiești transmise de glasurile profeților.
Manifestarea cultural-artistică „70 Israel - 100 România” a fost deschisă, după intonarea celor două imne de stat, de Avraham Marian Cioceanu, președintele Centrului Cultural Româno-Israelian și moderatorul manifestării cultural-artistice, care a explicat scopul organizării acestui eveniment. „În Primul Război Mondial, s-au înrolat în Armata Română peste 23.000 de evrei, adică 10% din populația evreiască din Regatul României. Aproape 4.000-5.000 au fost morți, răniți și au luptat pentru ceea ce noi, ca români, sărbătorim - România Mare. Foarte puțină lume din România și din Israel cunoaște acest aspect și în memoria lor, de aceea cu ocazia celor două date aniversare ne-am adunat aici”, a afirmat Avraham Marian Cioceanu.
Despre reînființarea statului Israel și despre relația strânsă dintre cele două popoare, român și evreu, dar și despre modul festiv în care comunitatea evreiască din București a trăit momentul proclamării reînființării statului Israel a vorbit printr-un mesaj video Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România.
La invitația CCRI, din partea Patriarhiei Române a participat PS Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a transmis cuvintele de felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Totodată, ierarhul a reliefat legătura dintre cele două popoare, și anume spirituală, prin seva Revelației dumnezeiești transmisă de glasurile profeților. „Este un motiv să ne bucurăm pentru faptul că acest popor, care a trecut prin foarte multe suferințe în decursul istoriei sale, un popor mic, care a suferit ură, discriminare, iar în secolul 20 o dramă cu totul cutremurătoare, care a fost Holocaustul, a găsit resursele să se întoarcă în pământul moșilor și strămoșilor. Este demn de subliniat acest lucru și poate fi un exemplu pentru noi, un popor care, cel puțin în primul mileniu, am avut de înfruntat multe schimbări în epoca migrațiilor, iar mai târziu căzuți pe această falie a istoriei între mari imperii am avut de suferit, fiind nevoiți să trăim în țări separate. ş…ţ Cu toate că el nu a fost deportat în alte ținuturi, el a trăit și trăiește încă drama separării. Încă sunt români care sunt separați de trupul țării; încă sunt provincii sau părți din provincii românești care sunt înglobate în alte state. ş…ţ Să sperăm că într-o zi cei care au plecat departe de țară sau urmașii lor vor reveni ca să facem, ca și poporul Israel, din pământul străbun o țară respectată și un popor binecuvântat care are în tezaurul său numeroase lucruri pe care să le spună lumii”, a spus PS Părinte Episcop Ieronim Sinaitul.
Un mesaj video de felicitare a fost transmis și de pr. Constantin Necula: „Nu e nimic mai demn pentru un popor decât să recunoască demnitatea altui popor și poate că în felul acesta ne facem părtași poporului mare, care ține de poporul lui Dumnezeu. ş...ţ Sper ca astfel de prăznuiri în care suntem împreună să ne învețe să ne respectăm mai mult, să ne apreciem și să înțelegem că de fiecare dată Dumnezeu ne iubește împreună și niciodată separați”. De asemenea, un mesaj a fost transmis și din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București.
Manifestarea cultural-artistică „70 Israel - 100 România” a cuprins un amplu program artistic susținut de formația Klezmer Am Yisrael Chay (Poporul lui Israel trăiește) al CCRI, la care au participat și copii, Ansamblul artistic al Armatei, sub conducerea muzicală a directorului ansamblului, Stelian Ungureanu, Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale și Corul romano-catolic „Magnificat”.