Ex-libris în colecțiile Bibliotecii Naționale a României

Data: 17 Decembrie 2024

Biblioteca Națională a României deține în colecţiile sale aproape 21.000 de ex-librisuri din categoria etichetă gravată și mai mult de jumătate dintre acestea provin din donația făcută în anul 2001 de familia graficianului și colecționarului Dafinel Duinea. Majoritatea ex-librisurilor sunt realizate în secolul 20 de artiști din aproape toate școlile de grafică din lume, în special din Europa Centrală și de Est. O parte dintre acestea pot fi văzute în cadrul expo­ziției „Ex-libris în colecțiile Bibliotecii Naționale a României”, proiect ce include și un catalog-album, care continuă o iniţiativă mai veche al bibliotecii.

Din acest proiect editorial temerar, demarat de Biblioteca Națională în urmă cu aproape 25 de ani, care aduce în atenţie o mică, dar valoroasă piesă bibliofilă aflată la confluența dintre arta plastică și arta scrisului, însemn de proprietate al bibliotecii personale ori publice, au apărut în anul 2001 volumul I, care cuprinde literele A-B, iar în anul 2002 volumul II, literele B-D.

Volumul III (literele D-G) a fost realizat încă din anul 2007, sub coordonarea regretatului grafician și om de cultură Dan Erceanu, dar, în lipsa resurselor financiare necesare, el nu a putut vedea lumina tiparului decât astăzi. Prezenta apariție editorială include literele D-F. Anul acesta a văzut lumina tiparului datorită unui proiect cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, coordonat de Simona Gabriela Noapteș.

Expoziția va putea fi vizitată până la sfârșitul acestui an, iar dacă vă interesează în detaliu puteți achiziționa albumul. Volumul conține, în premieră, o secțiune de ex-librisuri descoperite în anul 2024 pe cărţile aflate în fondurile destructurate ale Bibliotecii Naționale a României, în cadrul proiectului Memoria Națională (ex-librisuri din categoria etichetă, ştampilă şi timbru sec). (A. D.)