Expoziție caritabilă la Teatrul Național București

Data: 25 Ianuarie 2022

Teatrul Național „I. L. Caragiale” găzduiește expoziția „Coregrafia artistului” organizată de Galeria Arhiva de Artă, în colaborare cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România, în scop caritabil. Expoziţia reu­neș­te peste 40 de artişti care şi-au exprimat cu entuziasm disponibilitatea de a susţine cauza copiilor din centrele EGAL ale Societății Naționale de Cruce Roșie din România.

Arhiva de Artă este o galerie contemporană, independentă, dedicată promovării artiștilor națio­nali și internaționali care caută expunerea pe piața de artă globală. Aceasta leagă artiștii atât în mediul online, prin platforma proprie pe care o administrează, cât și offline prin evenimentele artistice pe care le organizează. 

Fondatoarea Galeriei Arhiva de Artă și curatorul expoziției „Coregrafia artistului”, Ingrid Stegaru, afirmă că „expoziția reprezintă un tribut adus artiștilor români din teatru, cinematografie și muzică. Suntem de cinci ani în parteneriat cu Crucea Roșie Română și ne bucură faptul că putem îmbina cultura cu acțiunile de caritate. Prin această expoziție vrem să reamintim cetă­țea­nului de rând artiștii care ne-au marcat viața, stelele teatrului, muzicii și cinematografiei. Este o bucurie pentru noi faptul că putem expune aici la Teatrul Național Bucu­rești o multitudine de lucrări. În câteva dintre cele 40 de portrete expuse sunt creionate următoarele persona­lități care au marcat scena românească: Ion Caramitru, Radu Beligan, Tora Vasilescu, Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Vasile Muraru, Valentina Fătu, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Dan Spătaru, Maia Morgen­stern, Gheorghe Dinică și Ștefan Iordache”.

Urmărind portretele expuse în cadrul expoziției, observăm cât de mult a însemnat pentru fiecare dintre artiștii expozanți transpunerea pe pânză a chipului actorului sau cântărețului. Ei fac parte atât din Uniunea Artiștilor Plastici, cât și din Uniunea Artiștilor Amatori. Lucrările sunt realizate în tehnici diverse, de la ulei pe pânză, acrilic, cărbune, până la grafică și colaj. 

Artiștii au ales să expună tablouri prin achitarea taxei de participare în valoare de 60 lei şi să ofere trei mese unui copil. Suma totală strânsă este de 2.400 de lei și va ajunge în contul Societății Naționale de Cruce Roșie din România pentru a susţine cauza copiilor din centrele EGAL. 

Expoziția rămâne deschisă până în 10 februarie 2022, în foaierul Media, și poate fi vizitată de luni până duminică, între orele 11:00 și 18:00. Accesul este gratuit, cu respectarea regulilor sanitare în vigoare. (A. D.)