Expoziţie de cămăşi româneşti
Cămăşile româneşti, recunoscute pentru frumuseţea lor, sunt expuse în unele dintre cele mai importante muzee ale lumii, precum Metropolitan Museum, New York, Muzeul de Textile, Canada, Muzeul Etnografic din Geneva, Muzeul de Textile din Lyon, Muzeul Horniman din Marea Britanie, Muzeul de Etnografie din Sankt Petersburg. Unele dintre cămășile românești expuse se regăsesc în colecţii private. Pentru a fi aduse şi în faţa publicului aceste comori ale tradiţiilor româneşti a fost vernisată, sâmbătă, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) expoziţia „IA AIDOMA”, alcătuită din 40 de replici ale celor mai valoroase cămăşi expuse în muzeele lumii, replici create de 33 de membre ale comunităţii online „Semne Cusute în Acţiune”, de pe site‑ul de socializare Facebook, constituit în anul 2014, la iniţiativa arhitectei Ioanei Corduneanu. Comunitatea cuprinde deja peste 15.000 de membri.
„Ne‑am dorit foarte mult să aducem cele mai frumoase cămăşi româneşti acasă, gândindu‑ne că acestea sunt uitate în marile muzee ale lumii. Pe de altă parte, le‑am adus (...) acasă, însă ne dorim să scoatem ia în lume, adică ne dorim ca aceste cămăşi să le ducem şi să le prezentăm în muzeele unde sunt originalele şi (...) ne dorim ca ia să fie inclusă în patrimoniul imaterial UNESCO”, a declarat la vernisajul expoziţiei arhitecta Ioana Corduneanu, care a organizat expoziţia, împreună cu MNŢR.
Ia a intrat în ultimii ani şi în atenţia caselor de modă internaţionale, iar calitatea replicilor prezentate în această expoziţie se ridică la nivelul originalelor. N‑avem diplomă de meşteri populari, dar avem ambiţie, determinare şi am studiat suficient încât să putem să descifrăm aceste modele după fotografiile de pe site‑urile muzeelor şi să replicăm cămăşile, inclusiv folosind aceleaşi materiale sau materiale similare disponibile în ziua de astăzi, a adăugat Ioana Corduneanu, citată de Agerpres. În cadrul expoziţiei există şi o replică a iei purtate de Elisabeta Rizea, făcută după cămaşa originală, care se află expusă la Memorialul de la Sighet, precum şi două copii după cămăşile româneşti ce au aparţinut Prinţesei Ileana.
Doamna Liliana Passima, manager interimar al MNŢR, a declarat despre această expoziţie că este una „experiment, dar, în acelaşi timp, şi o expoziţie de celebrare”. Fie că e în costum de sărbătoare, fie că este mai puţin decorată, ia (...) a devenit element iconic şi este brand de ţară, a spus Liliana Passima. Expoziţia poate fi vizitată până pe 17 decembrie, iar intrarea este liberă.