Expoziţie de veşminte liturgice din colecţiile etnografice ale judeţului Alba

Data: 29 Martie 2014

În Sala Unirii din cadrul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia a fost vernisată, joi, 27 martie, expoziţia de veşminte liturgice cu titlul „(Ne)Sfârşita Liturghie - veşmintele liturgice din colecţiile judeţului Alba“. Expoziţia este deschisă publicului în perioada 27 martie - 30 aprilie şi este organizată de Consiliul Judeţean Alba, Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia, Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale şi Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Partenerii expoziţiei sunt Expoziţiile Etnografice din Cricău, Cut, Deal, Hopârta, Pianul de Jos, Şugag, Bucerdea-Vinoasă şi Mănăstirea „Buna Vestire“ Pătrângeni.

În cadrul expoziţiei pot fi admirate veşmintele liturgice, aflate în patrimoniul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei şi a Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia. Dintre acestea, amintim: epitrahile, feloane, mânecuţe, stihare de la cultul ortodox; alături de dalmatice, casule, pluviale de la cultul romano-catolic. Datarea veşmintelor este foarte veche, lucru evidenţiat de calitatea materialelor din care au fost confecţionate şi de modul de îmbinare a culorilor.

Din rândul exponatelor se remarcă o dalmatică catolică din secolul al XVIII-lea, precum şi două odăjdii liturgice aparţinând Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, utilizate de slujitorii Catedralei cu ocazia Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, din data de 15 octombrie 1922.

Totodată, sunt expuse publicului inventare ale bisericilor din judeţul Alba din secolele XVIII şi XIX, care descriu patrimoniul de odăjdii, chitanţe/adeverinţe ale croitorilor, negustorilor şi atelierelor de veşminte, reclame ale acestor ateliere, consemnări din registrele parohiale referitoare la achiziţionarea de veşminte pentru slujbă sau la întreţinerea lor, precum şi anunţuri de presă privind credincioşii care au donat bani pentru cumpărarea acestora. (Alin Goga)