Expoziție dedicată Sfintei Cruci
Sfânta Cruce este cinstită la Muzeul Național al Țăranului Român, unde a fost deschisă expoziția „Portret/Atelier - Vasile Marin”. Seria expozițiilor Portret/atelier își propune ca demers curatorial valorificarea prin imagine a unor cercetări de teren dedicate meșterilor și atelierelor în care aceștia lucrează. Lila Passima, curatorul expoziției, este de părere că „frumusețea crucilor meșterite de Vasile Marin este dată de stilul țărănesc, finețea detaliilor și varietatea scenelor biblice reprezentate. Este un meșter autodidact, fără o școală de artă sau meșteșuguri, care valorifică unul dintre foarte puțin vizibilele meșteșuguri, acela al incrustării în lemn. Sinteza pe care o face și plasticitatea lemnului sunt speciale, iar demersul lui devine astfel unic”.
Pr. conf. dr. Radu Petre Mureșan, parohul Bisericii Mavrogheni, spune că meșterul Vasile Marin reușește să redea pe cruce, într-un mod unic, până la cele mai mici detalii, iar expoziția aduce în prim-plan legătura strânsă dintre Cruce și țăranul român: „Expoziția se încadrează în coordonatele pe care Horia Bernea, cel care a întemeiat muzeul, le-a rânduit pentru că el a pus muzeul sub semnul Crucii. Îl cunosc pe meșterul Vasile Marin, din Brebu, un om deosebit, care a învățat arta meșteșugului cu multă dragoste și dăruire, iar exponatele sunt foarte delicate și lucrate cu multă migală. Sunt cruci care au foarte multe scene biblice, sunt creații complexe, lucrate aproape filigranat. Este foarte important să ne întoarcem la rădăcini și, în Biserica noastră Ortodoxă, cele ce țin de bagajul acesta patristic, tradițional, ne înnobilează și astăzi și ne exprimă identitatea.
Expoziția meșterului Vasile Marin poate fi vizitată până în data de 28 septembrie 2022, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00. (A. D.)