Expoziții, concerte, dezbateri la Zilele Bibliotecii Naționale a României

Un articol de: Elena Gabriela Zamora - 10 Decembrie 2019

A 22-a ediție a Zilelor Bibliotecii Naționale a României s-a deschis, ieri, și marchează împlinirea a trei decenii de la câștigarea libertății de gândire și inițiativă, odată cu sfârșitul regimului comunist, în decembrie 1989. Desfășurat în zilele de 9 și 10 decembrie 2019, evenimentul include expoziții, concerte, întâlniri profesionale, dezbateri, lansări de carte, dar și inaugurarea minilibrăriei BIBLIOstand.

În ultima lună din Anul Cărții - Programul Național România citește, Biblioteca Națională a inaugurat, ieri, un punct de vânzare a publicațiilor pe care le editează: albume și cataloage ce pun în valoare documente de patrimoniu aflate în cabinetele Departamentului Colecții Speciale, precum și o serie de reviste de specialitate care prezintă proiecte, activități și cercetări ale bibliotecarilor români și străini. Conceptul grafic al BIBLIOstandului este o muncă de echipă, reflectând importanța pe care o au cărțile în păstrarea și, deopotrivă, în transmiterea cunoașterii acumulate de-a lungul istoriei, precizează reprezentanții Bibliotecii Naționale. 

Tot ieri a avut loc vernisajul expoziției „Reportaj în România liberă: 13 ianuarie - 11 iunie 1990”, care cuprinde 100 de fotografii-document realizate, în primele luni după răsturnarea regimului comunist, de fotoreporterul Emanuel Tânjală, revenit special în România după un exil de aproape un deceniu. Fotografiile prezintă, de fapt, o selecție din donația fotoreporterului făcută recent Bibliotecii Naționale. Cu acuitatea fotografului de presă, avid să înregistreze pentru posteritate evenimentele excepţionale prin care trecea România, Emanuel Tânjală a început să fotografieze chiar din avionul cu care venea, în data de 13 ianuarie 1990, de la New York. Primul contact cu realitatea românească a fost Bucureştiul marcat de zilele revoluţionare - clădirile distruse din jurul Televiziunii Române şi cele din Piaţa Revoluţiei (Piaţa Palatului). Timp de câteva luni, zi de zi, el a fost martor activ, imortalizând pe pelicula fotografică renaşterea ţării: demonstraţiile de stradă, protestele din Piaţa Universităţii, prima şedinţă a Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN), Podul de flori de peste Prut, primele alegeri din luna mai 1990. Expoziţia este deschisă în perioada 9 decembrie 2019 - 31 martie 2020. 

Seara de ieri s-a încheiat cu a noua ediţie a Concertului de colinde cu scop caritabil „După datini colindăm!”, organizat de Asociaţia Studenţilor Teologi Ortodocşi (ASTO), din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, în colaborare cu Biblioteca Națională a României, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și avându-i invitați pe: Grupul psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române - dirijor protopsalt arhid. Mihail Bucă; Corul Canticum - dirijor Răzvan Rădos și tenorul Vlad Miriță.
Programul Zilelor Bibliotecii Naționale a României poate fi consultat pe site-ul bibnat.ro.