Expoziţii din muzee transilvănene, accesibile în mediul virtual

Data: 24 Iulie 2013
Cinci muzee din zona Transilvaniei au lansat un proiect pilot în România, intitulat SmartExpo, prin intermediul căruia îşi propun să valorifice patrimoniul cultural naţional în mediul virtual. Folosind un telefon de ultimă generaţie, un smartphone sau o tabletă, oricine poate vedea 12 expoziţii virtuale tematice de la Muzeul „Casa Mureşenilor“ din Braşov, Muzeul Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, Muzeul Ţării Făgăraşului „Valer Literat“, Muzeul de Istorie Sighişoara şi Muzeul Municipal Mediaş. Prin accesarea Codurilor de Răspuns Rapid (QR Code-uri) vizitatorii pot obţine informaţii suplimentare, imagini, texte sau filme, legate de obiectele aflate în expoziţiile permanente ale celor cinci muzee. 
 
Coordonatorul proiectului, dr. Valer Rus, a precizat că s-a dorit atragerea tinerilor spre muzee utilizând tehnologia de ultimă generaţie, iar un alt scop a fost de a readuce în actualitate şi de a valorifica expoziţii temporare din trecut. Prin acest proiect se face şi prezentarea a 12 expoziţii temporare realizate în anii anteriori de muzee şi care acum sunt accesibile pe site-ul www.smart-expo.ro. 
 
A doua componentă a proiectului sunt Codurile de Răspuns Rapid (QR Code-uri), care reprezintă o modalitate de interacţiune extrem de modernă pentru utilizatorii de telefoane inteligente. Vizitatorii pot apropia telefonul cu acces la internet de codul de pe eticheta exponatului pentru a scana informaţiile. 
 
SmartExpo a fost lansat la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, unde prin intermediul QR Code-urilor vizitatorii pot afla informaţii suplimentare despre expoziţia permanentă de arheologie „Aşezarea preistorică Păuleni Ciuc - Dâmbul Cetăţii“, cum ar fi imagini din timpul săpăturilor pe şantier. 
 
Fiecare dintre cele cinci muzee are un profil specific şi deţine obiecte de patrimoniu extrem de valoroase. La Muzeul „Casa Mureşenilor“ din Braşov, vizitatorul poate obţine informaţii privind geneza Imnului Naţional al României şi despre vestimentaţia oamenilor care au trăit în zonă în urmă cu un secol. La muzeele din Făgăraş şi Mediaş pot fi văzute obiecte de etnografie şi istorie, iar la Sighişoara QR Code-urile sunt plasate în sala cu arme medievale. 
 
La realizarea acestui proiect unic în reţeaua muzeală din România au lucrat 12 muzeografi. Proiectul, în valoare de aproximativ 40.000 de lei, a fost finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.