Expoziţiile lunii martie
Luna martie este bogată în evenimente artistice pentru bucureşteni şi pentru cei aflaţi în trecere prin Capitală, expoziţiile aducând în prim-plan opere din trecut şi din zilele noastre ale unor artişti plastici de valoare.
40 de gravuri ale unui artist deschizător de drumuri
Până la 29 martie 2015, puteţi vizita la Muzeul Naţional de Artă expoziţia „Un călător francez în Balcani: Théodore Valério”.
În sălile dedicate expunerii artelor grafice - curator fiind Mariana Vida, specialist al Secţiei de Arte Grafice al Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) - poate fi văzută o selecţie formată din 40 de gravuri ale acestui artist, Théodore Valério (1819-1879), care s-a format sub influenţa lui Nicolas-Toussaint Charlet (1792-1845) şi a altor maeştri de renume ai vremii. Théodore Valério - pictor, litograf şi gravor, a fost preocupat îndeosebi de tipurile expresive ale oamenilor din popor, lucrările făcute de el în timpul numeroaselor călătorii în Germania, Italia, Ungaria, Bosnia, trecând arta în spaţiul antropologiei, al studiilor etnografice, Valério fiind un deschizător de drumuri în domeniu.
El a cartografiat zone sălbatice din Balcani, pe atunci necunoscute Europei, iar valoarea documentaristică a lucrărilor sale, combinată cu cea artistică şi cu propria lui poeticitate vizuală îl singularizează printre artiştii epocii sale. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10:00 şi 18:00, Galeria de Artă Europeană se află la etajul 1 al Muzeului Naţional de Artă al României, preţul biletului este de 8 lei, care asigură vizitarea întregii galerii, nu doar a zonei cu lucrările lui Théodore Valério.
Afişul polonez, din nou în România
Pasionaţii de arte vizuale, dar şi profesioniştii au şansa de a vedea lucrările a trei maeştri polonezi în grafică, afiş, care vor expune din 11 martie, de la ora 18:00, la UNAgaleria din Bucureşti în cadrul evenimentului expoziţional “Afişul polonez. Secolul XXI”.
Evenimentul este creat în colaborare cu Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. Cele aproape 100 de afişe sunt semnate de trei graficieni de elită ai Poloniei, reprezentanţi de seamă ai şcolii poloneze de grafică: Tomasz Bogusławski, Ryszard Kajzer şi Sebastian Kubica.
Aceşti trei autori renumiţi, care îşi expun lucrările în galerii din întreaga lume, nu sunt pentru prima dată în România. Anul trecut, expoziţia aceasta a fost prezentă în Târgu-Jiu, Suceava, Galaţi, Sibiu, iar anul acesta a mai fost la Oradea. Expoziţia va fi deschisă până pe data de 29 martie.
Expoziţie de pictură românească la Palatul Mogoşoaia
De pe 7 martie până pe 30 martie, la Palatul Mogoşoaia este deschisă expoziţia de pictură a Flaviei Pitiş şi a lui Radu Belcin, doi reprezentanţi de seamă ai stilului neo-realist autohton. Discursurile lor complementare (artiştii fiind şi parteneri de viaţă) pun în contact privitorul cu o zonă stranie şi neliniştitoare a realităţii. Ei au scos împreună şi un album bilingv român-francez, la Editura Vellant, lucrările prezentate în peste 170 de pagini reliefau, de asemenea, ca şi în expoziţia de la Palatul Mogoşoaia, modalităţile artiştilor de căutare şi exprimare a sinelui. (Dan Cârlea)