Familia, patrimoniu al umanității

Un articol de: Pr. Ioan-Aurelian Marinescu - 13 Noiembrie 2016

Duminică, 16 octombrie, după doi ani de la ultima mobilizare de proporții, a avut loc la Paris o nouă manifestație de anvergură pentru apărarea familiei. Au participat 200.000 de persoane, după estimările organizatorilor. Pe lângă anularea legii căsătoriei între persoane de același sex, mișcarea cetățe­nească a mai cerut retragerea din școlile publice a proiectelor educative bazate pe ideologia gender, precum și interzicerea practicii gestației pentru terți, în care așa-zise mame-surogat sunt închiriate pentru a purta în pântece un copil destinat unei alte familii heterosexuale, sau unui cuplu de persoane de același sex.

Adulți devotați din întreaga țară, împreună cu copiii lor, s-au adunat duminică, 16 octombrie, la Porte Dauphine, în vestul Parisului, şi au mărşăluit scandând şi fluturând drapeluri albastre, tricolore şi roz, până în piaţa Trocadéro. „Femeia nu va fi niciodată o uzină de produs bebeluși”, „Dreptul la un tată și o mamă este primul dintre drepturile omului”, „Pântecele femeilor nu este de vânzare”, „Familia, patrimoniu al umanității”, sau „În 2017, votez pentru familie” sunt doar câteva dintre nenumăratele mesaje prin care manifestația a încercat să responsabilizeze clasa politică actuală din Hexagon, și mai ales pe viitorii candidați la președinție. De altfel, numeroase personalități politice au luat, de asemenea, parte la manifestație.

Numărul mult mai redus al manifestanților anul acesta poate fi pus și pe seama violenței mediatice ostile marșului. Îngrijorați de valul de incitări la terorism din mediul online împotriva manifestației (mesaje vehiculate cu precădere pe rețeaua de socializare Twitter), organizatorii manifestației au anunțat oficial în ziua de 19 octombrie demersul lor de a sesiza Procurorul general al Parisului cu privire la acestea.

Cât despre violențele fizice și morale pe care le-au suportat manifestanții în timpul acestui marș, Albéric Dumont, coordonatorul general al „Manif pour Tous” (Manifestație pentru Toți), men­ționa, într-un articol publicat de site-ul www.famillechretienne.fr, cazul unui tată care fusese bătut chiar în fața copiilor săi de o mulțime de militanți LGBT. Manifestația a fost împiedicată în desfășurarea ei de două contra­manifestații. În prezența copiilor veniți cu părinții lor să manifesteze pentru a proteja familia și drepturile copilului, numeroși militanți LGBT au afișat un comportament ostentativ în public.

Nici militantele extremiste Femen nu s-au arătat mai tolerante față de mulțimea de toate vârstele care manifesta pașnic, dar exhi­biționismul lor a fost sancționat adecvat de poliția pariziană, care le-a evacuat din calea ma­ni­fes­tan­ților.

Ludovine de La Rochère, preşedinta mişcării franceze de sprijinire a familiei, consideră că acuzația majoră a opozanților manifestației, cea de homofobie, este doar un pretext, un mod subtil de a ocoli orice discuție serioasă pe marginea problemei de fond a dezbaterii.

Înființată în octombrie 2012, mișcarea civică „La Manif Pour Tous” („Manifestația pentru Toți”) s-a născut ca răspuns la proiectul guvernului socialist francez de a legifera căsătoriile între persoane de același sex, etichetat drept legea „Mariage pour Tous” („Căsătoria pentru toți”).