Festivalul Internaţional de Muzică Sibiu
În luna mai, Sibiul va redeveni o capitală culturală europeană, cu ocazia primului festival internaţional de muzică clasică al oraşului. Între 24 şi 31 mai, artişti de prestigiu internaţional, dintre care unii vin pentru prima oară în România cu ocazia festivalului, alături de cei mai promiţători tineri muzicieni din România, vor interpreta capodopere ale repertoriului clasic şi contemporan, într-o serie de concerte simfonice, concerte camerale, recitaluri solistice. Christian Badea, preşedintele Fundaţiei Române pentru Excelenţă în Muzică şi directorul festivalului, a vorbit despre misiunea şi realizările Fundaţiei Române pentru Excelenţă în Muzică şi despre noul model cultural propus de fundaţie şi reflectat de Festivalul Internaţional de Muzică Sibiu/Hermannstadt la conferinţa de presă de ieri, 28 aprilie, organizată la Salonul Oficial al Ateneului Român.
Fundaţia şi festivalul oferă tinerilor artişti din România oportunitatea unică de a se perfecţiona, în ţară, la cel mai înalt nivel, lucrând îndeaproape cu unii dintre cei mai mari muzicieni ai lumii, pe scenă, în orchestre şi ansambluri muzicale care şi-au câştigat, deja, o excelentă reputaţie în lumea artistică. Festivalul Internaţional de Muzică Sibiu/Hermannstadt este organizat de Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică, este co-finanţat de către Primăria Municipiului Sibiu şi are ca sponsor principal Raiffeisen Bank Romania.
Christian Badea este o prezenţă importantă pe scenele din România. A inaugurat ediţia 2011 a Festivalului „Enescu“, este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu“ din Bucureşti şi lucrează intens cu tânăra generaţie de muzicieni români în masterclass-uri, proiecte şi concerte. A fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural de către preşedintele României, a primit decoraţia „Nihil Sine Deo“ din partea Majestăţii Sale Regele Mihai I al României şi este doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Christian Badea a înfiinţat Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică, în decembrie 2011, pentru a ajuta la formarea unei generaţii de tineri muzicieni de calibru internaţional şi pentru a contribui la progresul vieţii culturale din România.
Proiectele FREM reafirmă tradiţia artei muzicale interpretative româneşti, oferă tinerilor talentaţi, selecţionaţi prin audiţii naţionale, posibilitatea de a se perfecţiona în România, ajută la reintegrarea artiştilor români faimoşi din diaspora în viaţa culturală a ţării şi încurajează implicarea muzicienilor în proiecte educative şi sociale, din convingerea că arta trebuie să contribuie în mod relevant la societatea contemporană. (Loreta Popa)